Geluk is niet maakbaar…

Harry-Jan 11 januari 2025
‘Onderweg’ is het nieuwste boek van Erik Krikke; auteur, spreker en ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS (Posttraumatische stressstoornis) en depressie. Erik is echter veel meer dan dat: na zijn uitzending naar Afghanistan in 2007 werd hij - na jaren van veel vallen en vaak weer opstaan - een man met een missie. Hij wil vooral de wereld van- en rondom mensen met ‘mentale uitdagingen’ (o.a. PTSS en depressie) beter in balans te brengen door liefde en compassie te tonen. Niet alleen voor de mens zelf maar alle dierbaren om hem heen. Tenminste dat is mijn gevoel als lezer na het lezen van zijn nieuwste boek. ‘Onderweg’ is heel anders dan Operatie Geslaagd en Keihard Opstaan. Erik is voor hemzelf wat liever geworden (hij noemt zichzelf op een gegeven moment zelfs “een watje”) en daarmee ook een leukere man en vader voor zijn directe omgeving. Over het gebruik van gezichtsverzorgende producten is hij - als stoere ex-militair - zelfs heel open. Het heeft ook ‘een zalvende uitwerking’ op zijn gehanteerde taalgebruik in zijn nieuwste boek. Een duidelijke stijgende lijn in schrijfstijl als je ‘Onderweg’ vergelijkt met zijn eerste twee boeken. Ergens is hoofdstuk 7 lees ik nog wel de militair Erik die zegt “dat interesseert met echt geen reet” als het gaat over de mening van anderen. En dat is niet wie hij nu is, integendeel. Hoewel hij de drukte niet graag opzoekt toont hij veel compassie en liefde voor zijn medemens en dat wil hij via dit boek graag met zijn lezers delen.

‘Onderweg’ is niet alleen een zelfhulp gids door en voor de ervaringsdeskundige. Het is ook een boek voor de directe omgeving van iemand met PTSS en/of depressie, maar ook voor de hulpverlener, voor de werkgever, voor collegae van de persoon in kwestie; kortom voor iedereen die op zoek is om de leefwereld van de mens met mentale uitdagingen beter te begrijpen. Zelf heb ik vele jaren als coach en levensbegeleider gewerkt in de wereld van mensen met Autisme, ADD, NAH en ook PTSS. Erik zijn boeken brachten mij nog meer inzichten. Daarom wil ik ‘Onderweg’ warm aanbevelen aan de professionals die zich dagelijks bezighouden met mensen met mentale uitdagingen. De ervaringsdeskundigen zijn een bron van informatie en inspiratie om de juiste handvatten te vinden om mensen die op zoek zijn naar empathie en medemenselijkheid goed te kunnen helpen. Een eerste stap voor de mens in nood is om hulp te durven vragen en dan als hulpverlener een luisterend oor te bieden, zonder te oordelen of direct met oplossingen te komen. Gewoon luisteren en - vaak zonder woorden - begrip te tonen. Erik heeft deze weg gevonden en ook ten volle benut. De boodschap van Erik die bij mij is blijven hangen is: “Laat los waar je geen invloed op hebt. Geluk is niet maakbaar, maar de keuzes die je maakt zijn dat wel”.

Dank je wel Erik - mooi mens - voor je openheid, oprechtheid en je indrukwekkende inzichten.

Harry-Jan Weijer