Jeugdboek vol met spanning, mysterie en een vleugje fantasy!

HeavenLeighBooks 25 april 2025
“1991” is het nieuwe jeugdboek (11+) geschreven door Tom Rijpert. Eerder schreef hij al de populaire fantasy jeugdduologie “De zeven sleutels”. Bij “1991”koos hij voor het genre spanning en mysterie, maar wel aangevuld met een vleugje fantasy. Een kleine dosis verbeeldingskracht heb je wel nodig als je dit boek gaat lezen. Het verhaal gaat grofweg gezegd over: een zomerkamp op Terschelling, maar dan over hetzelfde kamp met elf jaar ertussen, natuurlijk wel met andere kinderen. In 1991 verdwijnt er tijdens het zomerkamp een jongen (Pepijn) en hij wordt niet meer terug gevonden. De jaren verstrijken, net als de hoop om hem ooit terug te vinden. Elf jaar later, in 2002 wordt Basha naar hetzelfde kamp gestuurd en ze heeft er helemaal geen zin in. Ze hoort al snel over de verdwenen jongen en de spookverhalen beginnen zichzelf al direct te vertellen.

Tijdens de reis naar Terschelling leert ze Tibbe kennen en ondanks dat ze probeert onzichtbaar te zijn, ziet Tibbe haar staan. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en langzaamaan ontstaat er een soort van zoektocht, misschien kun je het zelfs wel een missie noemen. Ze proberen samen informatie te vinden over de verdwijning van Pepijn. Wat is er toch precies voorgevallen elf jaar geleden? Genoeg vragen om te stellen, genoeg raadsels om op te lossen en verdachten om te onderzoeken. Opgeven staat niet in hun woordenboek, speuren duidelijk wel. Basha en Tibben vullen elkaar mooi aan, Tibbe is een beetje een nerd en is gek op het inwinnen van informatie en Basha is goed in het uitvoeren en ontdekken van de raadsels. Samen ontdekken ze stapje voor stapje meer over elf jaar geleden en over Pepijn. Dit is eigenlijk ook alles wat ik inhoudelijk kan en wil zeggen over het verhaal, want het is echt een ervaring om het zelf allemaal te ontdekken, zonder teveel spoilers.

De schrijfstijl van Tom Rijpert is vlot, spannend, mysterieus/geheimzinnig, meeslepend, sfeervol en verrassend. Hij weet de lezer gedurende het verhaal nieuwsgierig te houden en niet direct alles prijs te geven, waardoor het je helemaal in zijn greep heeft. Stoppen met lezen is gewoon geen optie en je moet gewoon weten hoe dit alles af gaat lopen voor Tibbe en Basha. Je waant je tijdens het lezen op het zomerkamp en op het Waddeneiland Terschelling. Je ziet alles door de gedetailleerde beschrijvingen voor je ogen tot leven komen. Hierdoor voelt het ook net alsof je samen met Basha en Tibbe op kamp bent en samen deze verdwijning aan het onderzoeken bent. Ik heb weer van het begin tot het einde genoten van “1991”. Dit boek gaat kinderen weer een hele hoop leesplezier en een flinke dosis spanning en mysterie brengen!

Meer recensies van HeavenLeighBooks