Als ik 10 sterren kon geven deed ik het!

HeavenLeighBooks 16 december 2024
“Het eeuwige vuur” is het derde deel van “de verdwenen steden” serie, geschreven door Shannon Messenger. Het is weer een hele dikke pil van maar liefst 689 pagina’s, maar laat dit je alsjeblieft niet afschrikken, want deze serie is ZO ontzettend goed! De wereldopbouw is weer sterk, de personages weten allemaal een plekje in je hart te veroveren en dan is het ook nog eens spannend, avontuurlijk en mysterieus, allemaal overgoten met een magisch sausje. Je leest het verhaal vanuit Sophie (net als de vorige delen), samen met haar ontdek je weer iets meer over de elfenwereld (waar ze nog helemaal niet zo lang onderdeel van uitmaakt) en over haarzelf en haar vele speciale gaven. Je komt langs het reservaat waar Silverny verblijft en krijgt ook eindelijk meer informatie over de zwarte zwaan en de rebellengroep, die in dit deel een naam krijgen.

Sophie is het wonderkind die deze wereld nodig heeft, ze is slim, ondernemend en nieuwsgierig en heeft heel sterke krachten. De elfenwereld begint alleen steeds meer uit elkaar te vallen en het begint allemaal ook steeds gevaarlijker te worden. De elfen beginnen bang te worden van het mysterie wat om Sophie heen hangt en door angst gaan ze zich van haar afzetten. Sophie en alles wat zij doet ligt nogal onder een vergrootglas en ze houden haar met alles wat ze doet in de gaten en wachten met smart op een misstap. Vele vinden dat de raad iets moet doen aan al deze problemen en snel ook. Ondanks dat Sophie eigenlijk perfect is en een hele hoop kan, is ze ook nog gewoon een meisje, dat vooral nog een hele hoop moet leren. Ze is onzeker en erg bang om andere teleur te stellen, gaat ook nog gewoon naar school, doet dingen met haar vrienden, helpt haar adoptie ouders en ze leert nog steeds elke dag dingen over zichzelf bij.

Je loopt in dit verhaal naast Sophie mee, je ziet de wereld en de gebruiken van de elfen, aardmannen, dwergen en reuzen voor je ogen steeds meer tot leven komen tijdens het lezen. Sophie weet zich natuurlijk weer aardig in de problemen te werken in dit deel. Ze krijgt taken in haar schoenen geschoven, waarvan ze geen idee heeft hoe ze dit moet doen of oplossen. Ze probeert haar vrienden en de elfenwereld te helpen, maar maakt hierbij nogal eens een ongelukkig keuze. Die haar en haar vrienden alleen maar meer in de problemen weet te brengen. Gelukkig heeft ze een mooie vriendengroep om zich heen en zij staan ook altijd voor haar klaar. Er gebeuren veel dingen, je hebt als lezer veel vragen, maar hier en daar begin je steeds meer eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Ondanks dat je wel aardig wat antwoorden krijgt, blijven er nog steeds vragen over. Het einde is wel een soort van afgesloten, je blijft niet midden in een mega cliffhanger zitten, al zijn er genoeg lijntjes die nog steeds doordraaien en na het dichtslaan van dit verhaal wil je dan ook het liefst direct door naar het vierde deel, zodat je door kunt. Ik zou deze hele serie zo achter elkaar uit kunnen lezen, het is echt genieten van begin tot einde.

De schrijfstijl van Shannon Messenger is vlot, vermakelijk, avontuurlijk, mysterieus, interessant en verrassend. Vanaf het begin had ook dit deel mij weer volledig in zijn greep en stoppen met lezen is gewoon geen optie! Je moet weten hoe dit alles af gaat lopen en of het Sophie en haar vrienden en familie lukt om alle problemen op te lossen. De bij-personages zijn allemaal op hun plek in het verhaal en dragen op hun eigen (goede, slechte of vreemde) manier een steentje bij aan het grote geheel. Echt alles, maar dan ook alles heeft een betekenis in deze boeken en uiteindelijk komt alles weer zo mooi samen. Ik denk dat ik ondertussen na drie delen wel kan zeggen dat deze serie bij mij favoriete series ooit hoort. “De verdwenen steden, het eeuwige vuur” is een boek waar iedereen vanaf 10 jaar en ouder gegarandeerd van gaat genieten. Hou je van magische en mysterieuze avonturen met een goede dosis spanning? Ga dit boek dan zeker lezen, je zal er absoluut geen spijt krijgen dat je het opgepakt hebt. En, extra tip: deze serie is ideaal voor onder de kerstboom, geeft deel 1,2 en/of 3, cadeau (aan kinderen, volwassenen, leesliefhebbers enz.) en je bent de diegene kwijt deze gehele kerstvakantie!

Meer recensies van HeavenLeighBooks

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur