Eerste deel van een Zweedse feelgood-serie..
“Sneeuw, sterren & kaneel” is het eerste deel van een romantische Zweedse feelgood-serie, geschreven door Heléne Holmström. In dit verhaal volgen we twee verhaallijnen, eentje in het heden en eentje eentje in het verleden. In het heden volgen we Nora, die haar bakkerij probeert te redden van een faillissement. Haar vriendin Bea geeft haar stiekem op voor het televisieprogramma “aan de bak”, waarin sterrenbakker Henrik Ekland door het land reist om bakkerijen weer op de kaart te zetten en te helpen voort te bestaan. Nora ziet dit gebeuren helemaal niet zitten en al helemaal niet met de arrogante en norse Henrik, maar als ze haar bakkerij wil redden zal ze wel moeten. En dan moeten ze ook nog eens doen alsof ze elkaar leuk vinden. Wat maar weer laat zien dat op televisie niets is wat het lijkt. Vanaf dat moment is een heerlijke enemies-to-lovers-trope geboren.
Nora is een sterke, hardwerkende vrouw die familie en tradities hoog in het vaandel heeft staan. Ze vind het moeilijk om hulp aan te nemen en te vragen, waardoor ze het niet gemakkelijk heeft. Henrik blijkt ook een zachtaardige kant te hebben, maar heeft net als Nora ook weer zijn eigen problemen en worstelingen. De twee ontwikkelen zich mooi tijdens het verhaal en beginnen langzaamaan ook steeds meer naar elkaar toe te groeien.
In het verleden (1945) volgen we de Finse Tuula die het als vluchteling niet gemakkelijk heeft in Zweden. Tot er dingen op haar pad verschijnen die ervoor zorgen dag ze weer begint op te leven. Heel mooi hoe er door deze twee verschillende verhaallijnen op een geven moment een verbinding ontstaat tussen de verschillende generaties.
De schrijfstijl van Heléne Holmström is vlot, vermakelijk, interessant, meeslepend en verslavend. De eerste hoofdstukken moest ik wel even inkomen, maar al gauw had het verhaal mijn helemaal in zijn greep. Je bent heel benieuwd hoe alles uit gaat pakken voor Nora, Henrik en Tuula. Het laat maar weer zien dat als je niet opgeeft ondanks tegenslagen, er een tijd komt dat het beter gaat. Ze zeggen niet voor niks: Na regen komt zonneschijn. “Sneeuw, sterren en kaneel” is een aanrader voor feelgoodliefhebbers en vergeet zeker geen kaneelbroodjes te halen om te snacken tijdens het lezen!
In het voorjaar van 2025 zal het tweede deel uit de serie “Zon, wijn & chansons” verschijnen.