Recensie Het diner
Een geweldig boek, dat ik met gemengende gevoelens heb gelezen. Dit vraagt natuurlijk nadere uitleg. Ik zal het hieronder zo goed mogelijk proberen te verwoorden zonder teveel van de clou te verraden.
Twee echtparen, Paul en Claire en Serge en Babette, gaan samen uit eten in een te duur restaurant. Paul en Serge zijn broers. Serge is de gedoodverfde aankomende premier van Nederland. De aanleiding voor het diner is niet bepaald feestelijk: hun zoons, Michel en Rick, hebben iets uitgehaald dat het daglicht niet kan verdragen. Serge wil het hier graag over hebben. Zijn vrouw en Paul en Clair, willen er eigenlijk helemaal niet over praten. Zowel de toekomst van Michel en Rick, als de carrière van Serge, zijn afhankelijk van wat er uit het gesprek komt tijdens het diner. Langzamerhand wordt gedurende het verloop van het diner komt langzamerhand aan het licht wat beide zoons hebben gedaan en hoe de vier volwassenen ermee omgaan en mee om willen gaan.
Al lezende merkte ik dat ik in de loop van het verhaal een afschuw kreeg van alle 4 de volwassenen. Wat hun zoons hebben uitgesprookt, is veel ernstiger dan diefstal of vernielingen. Het is een onomkeerbare zaak die niet meer goedgemaakt kan worden. Serge is vooral bezig met de gevolgen voor zijn carrière als het uitkomt, de anderen willen hun zoons de hand boven het hoofd houden. Ze hebben zelfs hun zonen niet eens gestraft voor wat ze gedaan hebben. Sterker nog: ze zijn tot ALLES bereid om hun zoons de hand boven het hoofd te houden.
Veel ruimte in het boek is ingeruimd voor de herinneringen van Paul. Aanvankelijk komt hij vrij sympathiek over en moest ik ook regelmatig lachen. Hij houdt erg veel van zijn vrouw en zoon, heeft een eigen kijk op het leven en laat zich in zijn uitspraken niets liggen aan 'politieke correctheid'. Later blijkt dat hij daarin erg ver gaat: te ver. In het verleden heeft Paul ook al een paar dingen gedaan, ter verdediging van zijn zoon, die over de grens van het betamelijke gaan en strafbaar zijn. Helaas is hij daarmee weggekomen. Ook Claire, zijn vrouw, heeft er alles voor over om haar zoon te beschermen en moedigt hem zelfs aan een nieuwe misdaad te plegen, mocht het 'nodig' zijn.
Babette heeft er alles voor over om haar huidige leventje voor te zetten: haar man op korte termijn als premier, en haar zoons (naast Rick hebben ze nog een geadopteerde zoon). De reden dat Serge zich drukt maakt over de misdaad van Rick en Michel is meer om wat de goegemeente ervan denkt, dan dat hij zelf de daad verafschuwt en afkeurt. Ook de andere drie keuren de daad van de jongens niet af en spreken er niet eens hun afschuw over uit. Zodoende wekken ze alle vier weerzin bij me op, wat niet wegneemt dat ik genoten heb van dit boek.
Het boek zit erg goed in elkaar. Het verhaal is vlot geschreven, heeft vaart en humor, ondanks de cynische en ook wel nihilistische ondertoon erin. Bij iedere gang komt er meer naar buiten. Alles speelt zich af in en rond het restaurant. Wat dat betreft is het een moderne klassieke tragedie, met zijn eenheid van tijd, plaats en handeling. In plaats van de verteller uit de klassieke tragedie, zijn er de gedachten van Paul om de hiaten in te vullen.
Een topper! Lezen!
Een topper! Lezen!