"Vallen" - Anne Provoost

08 februari 2015
Ik vind dit één van de beste die ik ooit gelezen heb. Velen aanschouwen dit als een moeilijk boek om te lezen, maar het is gewoon een boek waarbij je je moet concentreren. Anne Provoost heeft er bewust voor gekozen de lezer in het ongewisse te laten.

Zoals hierboven vermeld staat keren Lucas en zijn moeder terug naar het huis van zijn grootvader. Maar het is de eerste keer dat ze er op vakantie zijn zonder dat zijn grootvader er is. Sinds de dood van zijn grootvader worden er in de hoofdstad allerlei verhalen verteld, over "de gruwelijke fout" die Lucas' grootvader begaan heeft. Maar Lucas heeft geen idee waarover iedereen het heeft..

Je volgt het verhaal vanuit Lucas zijn perspectief, en je weet dus net zoals hem niet wat de grote fout van zijn grootvader was. Anne Provoost houdt deze info bewust achter om zo spanning te creeëren.

Op een bepaald moment komt Benoît ten tonele. Een oude "vriend" van zijn grootvader, die het goed voorheeft met Lucas, zegt hij... Lucas vertrouwt Benoît volledig en zonder dat hij het doorheeft wordt hij gemanipuleerd en gebrainwashed door Benoît, die in werkelijkheid een radicale racist is.

Het boek heeft dus verchillende maatschappelijke thema's zoals, schuld, racisme, manipulatie, etc. En  net dat vind ik er goed aan!

Ook kan Anne Provoost de lezer echt volledig meesleuren in het verhaal. In het hoofdstuk waarin Lucas bijvoorbeeld Caitlin, op wie hij stiekem een oogje heeft, haar voet moet afzagen voel je als lezer zelf de afkeer en pijn.

Dit boek is kort samengevat meer dan de moeite waard om te lezen!

FienDW