IQ 140, goed doordacht?
IQ 140 is een schitterend boek geschreven door de bekende
jeugdauteur Dirk Bracke. Het boek gaat, zoals de titel luidt, over
hoogbegaafdheid.
Lauren en Jonathan hebben een IQ van 140 wat betekent dat ze hoogbegaafde tieners zijn. Dit is dan onmiddellijk ook de reden waarom ze gepest worden op school. Ze leerden elkaar kennen op een galabal en beleven heel wat passie, liefde en jammer genoeg ook heel wat problemen.
Het boek komt uit de portretreeks en geeft een belangrijk thema weer. Je ziet de wereld door de ogen van twee hoogbegaafde tieners en leert zo de manier van denken en leven kennen van dergelijke personen.
Het boek leest zeer vlot en bevat niet al te veel moeilijke woorden. Ook is het boek niet specifiek op een vrouwelijk of een mannelijk leespubliek gericht vind ik. Een ander pluspunt is dat het heel gemakkelijk is om je in het verhaal in te leven omwille van het feit dat de personages ongeveer dezelfde leeftijd hebben en omdat het boek heel actueel is.
Veel negatieve punten kan ik niet vertellen over dit boek, alleen dat het soms wat verwarrend is omdat het verhaal verspringt van verhaallijn waardoor je het verhaal telkens door iemand anders zijn ogen bekijkt.
Het is een geweldig goed boek. Het telt niet al te veel pagina’s en leest vlot, zelfs al lees je niet graag. Het boek is echt aan te raden. Het is niet alleen ontspanning, je leert ook bij hoe hoogbegaafde persoon het leven beleeft.