Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Niets nieuws onder de zon

jurgen 21 augustus 2014

Robopocalyps verscheen in de VS reeds in 2011 en is pas onlangs in het Nederlands verschenen: bij Q, een imprint van uitgeverij Querido. Het boek kreeg vele lovende kritieken in de VS, van Stephen King tot Clive Cussler, en werd daar vooral gezien als een futuristische thriller in de trant van Michael Crichton.

Voor iemand als ik, die opgegroeid is met SF, is het altijd een vreemd verschijnsel als romans als Robopocalyps in het thrillergenre worden ingedeeld. Het is in feite niets meer of minder dan een “aarde na de ramp-verhaal met robots”, zoals we dat in het SF-wereldje noemen. Ongeveer twintig jaar in de toekomst weet een experimentele kunstmatige intelligentie genaamd Archos zich te bevrijden van zijn schepper. Archos maakt zich vervolgens meester van het wereldomspannende netwerk dat machines en technologie aan elkaar verbindt. Archos beheerst zo alles van transport tot communicatie – regeert, in feite, de wereld. Dan, op het moment dat bekend zal worden als UUR NUL, komt elk mechanisch apparaat in opstand en is de Robotoorlog een feit. Het boek volgt een aantal mensen die al vroeg beseften dat er iets aan de hand was en die leidend zijn in het verzet. Hun verhaal wordt verteld door Cormac Wallace, soldaat in het leger, aan de hand van gevonden documenten en beeldmateriaal.

Vanuit een SF-perspectief: niets nieuws onder de zon. Technologie die de wereld overneemt is een beproefd thema sinds de geboorte van de SF – en in zekere zin zou je nog verder terug kunnen gaan als je de Martianen in H.G. Wells’ War of the Worlds (1898) als metafoor voor de technologie beschouwt, zoals Mary Shelley’s Frankenstein (1818) dat ook was. De laatste decennia is technologie als reden voor de ondergang voor de mensheid weer langzaam in opkomst en dit onderwerp is bezig uit de SF-wereld naar de mainstream op te schuiven. Het is een sluipenderwijs proces geweest dat liep via auteurs als Stephen King naar het thrillergenre, waar het een dankbaar nieuw thuis vond. De al eerder genoemde Michael Crichton kan als een van de grootmeesters gezien worden van het subgenre dat we ook wel de “apocalyptic” of “disaster” thriller noemen. Een genre dat met de populariteit van de grote rampenfilms in Hollywood cultureel gemeengoed is geworden (van het al eerder genoemde War of the Worlds tot I, Robot met Will Smith, een verfilming van een klassieke Isaac Asimov-roman).

De stijlmiddelen van de SF bieden natuurlijk een goede mogelijkheid om onze eigen maatschappij van een afstandje te bezien en dat is zo langzamerhand ook doorgedrongen tot de literaire wereld. Houellebecq gebruikte het in Elementaire deeltjes, H.G. Ballard bouwde er een carrière mee. The Road van Cormac McCarthy was een vroege literaire mijlpaal (2006, verfilmd in 2009). Hierop aansluitend heb ik de afgelopen jaren meerdere romans zien verschijnen bij gerenommeerde uitgeverijen die zich afspelen na de ramp, tijdens de ramp, vlak voor de ramp, met of zonder zombies (World War Z) of Vampieren (De oversteek van Justin Cronin), al dan niet literair.

De auteur van Robopocalyps is een goed voorbeeld van iemand die duidelijk geen achtergrond heeft in de SF en het thrillergenre en vrolijk meerdere keren het wiel opnieuw uitvindt. Daniel H. Wilson heeft een graad in robotics en kunstmatige intelligentie en dat is goed te merken. Hij stort zich met veel enthousiasme op zijn onderwerp. En dat is uiteindelijk ook wat het boek redt.

Voor mensen die onbekend zijn met het genre en die wel van een goede, ongecompliceerde avonturenthriller houden, is dit geen slecht boek. Robopocalyps is een prettig leesbare roman, kundig geschreven en met personages waar je in kunt geloven. De structuur, met Cormac als de centrale stem die een de veelheid aan personages aan elkaar verbindt, geeft het verhaal richting en een zekere eenheid. Het leest als een soort Band of Brothers meets Terminator en is in die zin niet zozeer een thriller als wel een avonturenroman met robots. Robopocalyps is niet slecht in zijn soort en had misschien een derde ster verdiend, maar uiteindelijk brengt het niets binnen het thema wat we niet al talloze keren gezien hebben en mist zowel de nodige diepgang als oorspronkelijke ideeën om het verhaal als roman interessant te maken.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van jurgen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!