Alles wat er was - Hanna Bervoets

Alles wat er was is een roman geschreven door Hanna Bervoets. In dit verhaal volg je acht mensen die op een dag vast komen te zitten in een basisschool. De acht mensen zijn daar bijeengekomen voor televisieopnamen, maar als ze een harde knal van buiten horen en er dikke mist om het schoolgebouw heen trekt, durft niemand meer naar buiten. De filmopnames worden nooit gemaakt.
Door de ogen van tv-redactrice Merel zie je hoe de groep zich staande probeert te houden, vijf maanden lang. Niemand komt de groep halen, en de mist trekt niet weg.
Door het boek heen volg je hoe er langzamerhand maar een paar mensen overblijven, sommige gaan dood, andere kunnen het niet meer aan en stappen naar buiten..
Er vinden heftige ruzies plaats, er is jaloezie aanwezig en spanningen lopen op.

Merel schrijft alle gebeurtenissen per dag op in een kleine agenda die ze in de school heeft gevonden, zo zit ook het boek in elkaar, elk hoofdstuk is een een andere dag. Wat ik leuk vond is dat de dagen door elkaar lopen, en je zo zelf de gebeurtenissen als puzzelstukjes in de goede volgorde moet zetten. Soms wat dit ook wel een beetje verwarrend, maar het maakte het boek wel meer interessant. Naarmate je dichter bij het einde komt hoe vager het allemaal wordt, omdat Merel na vijf maanden opgesloten te zitten met veel te weinig eten zichzelf totaal verliest.
Ik vond het een beetje lastig om in het verhaal te komen, ik vond het begin een tikkeltje saai en langzaam. Maar dat is geen reden om dit boek niet te lezen. Naarmate je verder leest, hoe beter het wordt, omdat er meer drama ontstaat. Het einde is ook geweldig omdat het zo spannend en shockerend is. Ik raad je Alles wat er was zeker weten aan.

Meer recensies van Hebban in de Klas