Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

‘De Geschiedenis van mijn seksualiteit’ door Tobi Lakmakker

‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ is Lakmakker’s humoristische debuutroman. Waar hij vertelt zijn verhaal over hoe hij opzoek was naar zijn seksualiteit en identiteit. Tobi wordt aangesproken als een vrouw genaamd Sofie. Dus ik zal hem door deze recensie zo aanspreken.

Sofie is een jonge vrouw in Amsterdam die zich onvrouwelijk voelt en zich aangetrokken voelt tot vrouwen. Ze omschrijft zichzelf als iemand die in vrijwel alles ongelijk heeft: ‘Over de jongens en de meisjes, het juiste antwoord en veel belangrijker de juiste vraag.’ Deze geschiedenis van haar seksualiteit begint met het verlies van haar maagdelijkheid en eindigt goed voordat ze naar het ziekenhuis gaat waar je 'minder meisje en meer jongen' kunt worden. Ondertussen vertelt ze over haar chaotische leven en seksuele ervaringen: mannen, vrouwen, niemand, eenzaamheid, angst en tal van hilarische anekdotes.

Sofie kijkt terug op haar middelbare schooltijd, de verschillende universitaire diploma's die ze heeft geprobeerd, haar vriendengroep en haar reizen in Europa. Lakmaker creëert een gevoel van verstandhouding met de lezer door hem direct aan te spreken ‘Kun je je dat voorstellen?’. Ze beschrijft haar geest als 'intens en weerbarstig', wat wordt bevestigd door de structuur van de roman, die bestaat uit een niet-chronologische reeks anekdotes.

Aan het einde van de roman brengt ze echter alles perfect in balans. Aan het begin van het laatste hoofdstuk laat ze een bom vallen: ‘Dus dit komt misschien als een verrassing, maar mijn moeder was eigenlijk de hele tijd ziek.’ Op het elfde uur wordt het verhaal van Lakmaker diep in beweging. Plots voelt de kwieke opstandigheid van de eerste helft van het boek aan als een bewuste stilistische keuze. In het licht van deze onthulling krijgen haar verdedigingsmechanismen en haar verlangen om op te gaan in een groot liefdesverhaal een andere betekenis.

Heerlijk ongemakkelijke en grappige momenten in dit boek. Als je door een achtbaan van emoties wilt, is dit boek iets voor jou. Dit boek is heel belangrijk voor jonge LHBT+ mensen. Als een jongere die LHBT+ is, zijn de anekdotes heel herkenbaar. Ik denk dat veel jonge mensen dit boek zouden moeten lezen, De schrijfstijl van dit boek is modern en makkelijk te volgen en het laat je zien dat je bent niet alleen op deze ontdekkingsreis.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hebban in de Klas

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.