De uitvreter
De uitvreter geschreven door Nescio. In het verhaal volg je Japi een arme man die je ook wel een uitvreter kan noemen omdat hij gebruik maakt van het geld van zijn vrienden. Op een dag ontmoet Japi via een vriend Bavink en samen reizen ze samen Nederland af en zoals gewoonlijk betaalt Bavink alles voor Japi op een dag reizen ze terug naar Amsterdam waar Japi de Koekebakker en Hoyer ontmoet. Samen beleven ze veel avonturen in Amsterdam en zo als altijd betaalt Japi nooit voor de jenever, sigaren of een slaapplek alles wordt hem voorgeschoten. Uiteindelijk besluit Japi om er vandoor te gaan maar Hoyer, Bavink en de Koekebakker zien hem altijd ergens in Nederland rond dwalen. Op een dag vind Bavink Japi Brussel waar hij er goed uitziet en minder rookt, Japi vertelt Bavink dat hij een baan heeft en een Franse vriendin en dat hij binnenkort naar Afrika gaat voor werk. Weer een tijdje later ontmoet de koekebakker hem maar dit keer ziet hij er slecht uit hij vertelt dat vanwege de dood van zijn vrouw in Afrika niet meer hetzelfde is. Na al deze verdriet trekt Japi het niet meer en stapt hij van de Waalbrug af, het enige achtergelaten bezit van Japi was een briefje met "Godverdomme en ziezo" erop. Zelf vind ik het een geweldig boek vanwege de realistische vriendengroep die er beschreven wordt en het is meestal op een vrolijk ouderwets Amsterdams manier geschreven wat ik zelf heel leuk vond, kort is het boek ook waardoor je het lekker snel uit hebt. Daarom geef ik het een 5 van de 5 sterren.