‘De Uitvreter’ door Nescio
De Uitvreter is een kort verhaal over Japi. Hij leeft op kosten van anderen. Hij doet niets anders dan kijken, wandelen, eten, drinken en slapen. Zijn vrienden (vooral Bavink) zijn gefascineerd door zijn fabelachtig vermogen om te genieten. In alle eerlijkheid, dit is het boek waar ik het meest moeite mee had om te lezen van mijn literatuurlijst. Ik heb veel oudere boeken gelezen dan dit, maar de figuurlijke taal hierin was moeilijk te begrijpen voor mij.
Wat vrij uniek is aan het schrijven van dit boek, is hoe Nescio sommige dingen verkeerd spelt met de bedoeling een bepaald gevoel van nonchalance over te brengen. Ik denk niet dat dit in zijn tijd heel normaal was. Wel vond ik het plot best interessant. Japi is een persoon die eigenlijk geen fluit doet, maar hij slaagt erin om door het hele boek heen misbruik te maken van de vriendelijkheid van mensen. Bijvoorbeeld zijn goede vriend Bavink die hem erg leuk vindt en aardig genoeg is om eten en drinken voor hem te halen, maar als het tijd is om terug te betalen heeft hij geen cent. Japi is een echte uitvreter. Tot mijn verbazing is het woord "uitvreter" een officieel woord in het woordenboek. Je kunt de invloed die het heeft niet ontkennen