De val

De val is door de schrijver Albert Camus geschreven. Het boek heeft 96 pagina’s en kwam uit in 1996. Terwijl je het boek leest heb je niet heel goed door waar het boek nou precies over gaat. De hoofdpersoon Jean gaat op een dag naar een café in Amsterdam, waar hij tegen een onbekende man zijn hele levensverhaal aan verteld. Jean is een advocaat in Parijs, maar zijn leven werd op een dag een stuk chaotischer, toen hij getuigen was van een moord. Hij verteld hierover tegen de onbekende man, zijn reacties worden niet verteld. Jean verteld over dat hij een gelukkige man was, in de kracht van zijn leven kerngezond. Hij is niet arm, niet rijk en een gezonde slaper. Hij verteld dat hij innig tevreden is met zich zelf, en dat hij een geslaagd leven heeft. Hij zegt dat vriendschappen snel zijn afgeleid en machteloos. Waar een wil is, is nog geen weg of misschien is er geen eens een wil. ‘is het niet apart dat alleen de dood onze gevoelens wakker schud’. Na de nacht van de moord, werd alles anders. ‘ik was niet meer zo beter, depressief oftewel’. Jean stelt in het boek veel vragen. Of die vragen bedoeld zijn voor de onbekende man, de lezer of hem zelf. Dat blijft het hele boek onduidelijk. Deze vragen kunnen je wel aan het denken zetten, het zijn diepe vragen. Het kan misschien ook voor de lezer een kijk geven op zijn eigen leven. Over vriendschap, de dood en hoe natuur je aan het denken kan zetten.

Meer recensies van Hebban in de Klas