Een Film Met Sophia
Vanuit een ander oog. Dat is de enige manier om dit boek te beschrijven. Een Film met Sophia gaat namelijk over een Nederlandse regisseur rond de vijftig genaamd Stanley, die een lange tijd heel succesvol was in Amerika en nu terug naar Nederland komt om zijn laatste film te maken genaamd: Terug Naar Huis. Hij was eigenlijk eerst niet van plan om deze film te maken tot hij de jonge dochter van zijn oude vriend ontmoette genaamd Sophia. Stanley ziet heel veel potentie in Sophia en denkt dat als hij een film met haar erin maakt iedereen super erg onder de indruk zal zijn van haar. Zo verzint hij ter plekke dat hij een mozaïekfilm gaat maken en nodigt Sophia uit om erin te spelen. Samen gaan ze naar Australië om de film te op te nemen. Ik vind dit boek heel erg 'vanuit een ander oog' geschreven omdat Stanley, de regisseur, veel dingen denkt waar ik het niet echt mee eens ben. Hij heeft namelijk een beetje een obsessie met Sophia en denkt daarom ook heel veel over haar, sommige ding die hij denkt vind ik een beetje pedofilisch wat dus een heel ander denk perspectief is dan dat van mij.Ik heb dit boek gekozen omdat Anna (mijn Nederlands docent) het aan mij voorstelde. Ze vond het zelf een goed boek en dacht dat ik het ook wel leuk zou vinden. Ook had ze even kort aan mij uitgelegd waar het boek over ging en het leek me erg interessant. Ook had ik gehoord dat Herman Koch een erg goede schrijver is en wou ik dus meemaken of ik dat ook vond. Na het gelezen te hebben vond ik het boek wel een beetje te langdradig, sommige stukjes uit het boek die ik niet zo interessant vond gingen heel erg lang door. Herman heeft ook alle gedachtens van Stanley heel erg uitgebreid geschreven, waardoor ik na een tijdje een beetje afhaakte. Het plot en het idee van het boek vond ik dan wel heel leuk. Ik had nooit eerder een boek gelezen vanuit het perspectief van een oudere man, en al helemaal niet van een man met zo'n mening over jonge meisjes. Ik zou het boek dus wel aanraden, maar als je net zoals ik een best korte concentratiespanne hebt, zou ik voor een ander boek kiezen. Sommige overgangen in het boek vond ik ook een beetje onduidelijk, het is dus belangrijk dat je je tijd en aandacht neemt voor dit boek.