Gebr.
Het boek Gebr. van Ted van Lieshout is een ontroerend verhaal over de liefde tussen twee broers, de verwerking van verdriet en de zoektocht naar eigen identiteit.
Vanaf de eerste pagina word je meegenomen in de wereld van Luuk en Marius, twee broers die elkaar door en door kennen. Wanneer Marius onverwacht overlijdt, staat de wereld van Luuk op zijn kop. Hij moet leren leven zonder zijn broer, zijn beste vriend en vertrouwenspersoon. Marius laat zijn dagboek achter en blijft daardoor toch nog een beetje aanwezig in Luuks leven. Het dagboek zorgt ervoor dat Luuk zichzelf beter leert kennen en zijn eigen gevoelens onder ogen moet zijn. Want volgens het dagboek komt Luuk erachter dat Marius wist allang dat hij meer van jongens houdt van van meisjes, iets wat hij zelf nog nog niet helemaal kan accepteren.
Het boek behandelt niet alleen de thema's acceptatie en verlies, maar ook familieliefde. Ik vond het ontroerend om te lezen hoe Luuk omgaat met het verlies van zijn broer en hoe hij door het lezen van het dagboek van Marius meer over zichzelf leert.
Het verhaal en de schrijfstijl van Ted van Lieshout is teder, gevoelig en prikkelend. Tijdens het lezen van het boek merkte ik dat hij goed weet hoe hij de emoties van Luuk en de andere personages op een indringende manier over kan brengen, door het in een 'dagboek' vorm te schrijven. Ik vind het wel knap hoe hij de verschillende thema's in het boek met elkaar verweeft en het zo een aangrijpend verhaal maakt.
Gebr. is al en al een boek dat je aan het denken zet. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van ontroerende verhalen over familie en liefde. Ted van Lieshout heeft met dit boek bewezen dat hij mooie romans kan schrijven, die jong en oud weten te raken. Ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het een goed geschreven boek is, maar naar mijn mening sprak het onderwerp en de genre mij niet heel erg aan.