‘Incendio’ door Tess Gerritsen

Violist Julia is op vakantie in Italië, waar ze een bijzonder muziekstuk in een antiquariaat heeft gevonden. De eerste keer dat Julia de ‘Incendio’ Waltz oppakt, weet ze dat het chaotische gecomponeerd is. Maar terwijl ze het stuk speelt, valt Julia flauw en wordt wakker en ontdekt dat haar jonge dochter betrokken is bij gewelddaden. Wanneer ze naar Venetië reist om de vorige eigenaar van de muziek te vinden, ontdekt ze een duister geheim waarbij gevaarlijk machtige mensen betrokken zijn.
Gerritsen biedt een uniek verhaal dat muziek met geschiedenis vermengt tot een huiveringwekkend verhaal dat de lezer tot in het diepst van zijn hart zal raken. Tijdens een reis naar Italië vindt violiste Julia Ansdell een uniek en ongepubliceerd stuk dat haar interesse wekt, in Incendio wals. Bij haar terugkeer in Boston begint ze de mysteries ervan te ontrafelen door het te spelen, of dat in ieder geval te proberen. Elke keer dat ze begint, lijken de beklijvende dissonante tonen verontrustende resultaten op te roepen bij Julia's driejarige dochter, Lily.

Julia is ervan overtuigd dat het stuk sociopathische neigingen bij de peuter teweegbrengt en probeert de geschiedenis ervan te achterhalen, terwijl ze strijdt met haar man en medische professionals, die geen van allen kunnen begrijpen waarom Julia Lily's gedrag de schuld geeft van een muziekstuk. In een parallelle vertelling vertelt Gerritsen het verhaal van Lorenzo, ook een violist, die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog in Italië woont. Terwijl Mussolini het land stevig in zijn greep houdt, begint hij de inspanningen van zijn fascistische tegenhanger te spiegelen en begint hij de joden te belasteren. Lorenzo wordt door deze richtlijn weggerukt uit het leven dat hij kende en de vrouw van wie hij hield. Hij wordt naar een interneringskamp gestuurd en wordt uitgekozen om degenen die als gevangenen worden vastgehouden, een serenade te brengen, een klein sprankje hoop in een leven dat somber blijft. Terwijl Julia dit ontdekt, leert ze ook meer over de Incendio, die veel vertelt over zijn geschiedenis.

Gerritsen beroert de harten van de lezer in deze korte roman die een verhaal vertelt dat spannender is dan haar andere werk, zoals Rizzoli en Isles-mysterie. Hoewel ik een fan ben van Gerritsen en haar mysterie romanen, waagde ik mijn kans op deze roman, in de hoop dat het net zo spannend zou worden. Hoewel ik niet zeker wist waar het heen ging in de eerste hoofdstukken, realiseerde ik me al snel de complexiteit van het verhaal, dat op zo'n beknopte manier werd verteld. Hoewel de roman een gelaagd dubbel verhaal is dat uiteindelijk versmelt tot één verhaal, leek het minder ontwikkeld of substantieel dan het had kunnen zijn. Het verhaal was vloeid en mooi, met fatsoenlijke karakters en prima dialogen. Ik denk dat Gerritsen-fans dit leuk zouden vinden, als ze een beetje van hun op mysterie gerichte passie kunnen opschorten.

Meer recensies van Hebban in de Klas