Karel ende Elegast

Hebban in de Klas 08 januari 2023
Karel ende Elegast is rond 1200 geschreven door een onbekende schrijver. In het boek wordt het verhaal van de Karel de grote vertelt, Karel ligt s 'avonds in zijn kasteel te slapen wanneer een engel hem zegt: "Ga uit stelen of je verliest je leven." . Eerst luistert Karel niet omdat hij denkt dat hij bedrogen wordt maar wanneer hij voor de derde keer vertelt wat luistert hij en trekt hij zijn pantser aan en vertrekt hij het kasteel uit. Na een tijdje buiten het kasteel zijn ziet hij een compleet zwart geklede ridder, uiteindelijk raken ze in een gevecht die Karel wint. De ridder maakt bekend dat hij een Elegast is gedwongen om dief te worden Karel ziet hier zijn kans en zegt dat hij ook een dief is, Karel vraagt de Elegast of hij de koning wilt beroven maar de Elegast zegt dat hij ondanks zijn verbanning door de koning nog steeds trouw is aan hem. In Plaats daarvan besluiten ze om de Konings zwager Eggeric te beroven, eenmaal bij Eggerics Kasteel gaat de Elegast naar binnen maar wordt door een haan gewaarschuwd de haan zegt dat Koning Karel in de buurt is. De Elegast loopt terug naar buiten maar Karel haat hem over om het toch te doen. Als ze eenmaal alles hebben zegt Karel dat het wel genoeg is geweest maar de Elegast wilt een duur zadel uit Eggerics kamer stelen, wanneer hij dit doet maakt hij per ongeluk Eggeric en zijn vrouw wakker waardoor ze gaan praten over hoe ze de Koning willen vermoorden. De Elegast vertelt dit aan Karel die nog steeds vermomd Karel besluit om het te vertellen tegen de koning en vertrekt terug naar zijn kasteel waar hij Eggeric vraagt om te komen om hem te vermoorden en vraagt ook de Elegast om te komen en verbant hem niet meer en geeft de weduwe van Eggeric aan hem (Karels zus). Ik vind het zelf niet een heel leuk boek ook al houw ik meestal wel van fabels en mythe maar het was gewoon iets te ouderwets voor mij voor die reden geef ik het 2 van de 5 sterren.

Meer recensies van Hebban in de Klas