recensie 'Op weg naar De Hartz'

Dit boek was heel anders dan ik had verwacht dan toen ik het boek begon. Ik heb het boek ‘Op weg naar de Hartz’ gelezen van Wessel te Gussinklo. Het boek gaat over Ewout die in de leer is bij Somsen. Daar leert hij over psychologie, filosofie en zichzelf. Maar dan verschijnt Sylvia in zijn leven en blijkt Somsen niet te zijn wie hij is.
Aan het begin vond ik dit boek niet heel interessant. Ik vond het in begin namelijk erg langdradig. Het had geen hoofdstukken en daar moest ik best wel aan wennen omdat het geen pauzes had en het aan een stuk door liep. Ook begreep ik aan het begin soms ook niet helemaal waar het over ging en waar het verhaal zich plaats vond. Er werden namelijk soms ook dingen verteld over wat bekende filosofen hadden gezegd die ik niet kende, waardoor ik niet goed wist waar het over ging. Daarnaast gebeurde er lang niets nieuws in het verhaal en bleef het heel lang over hetzelfde gaan, wat het verhaal een beetje saai maakte. Toen Sylvia in het verhaal kwam vond ik het verhaal eigenlijk pas interessanter worden. Vanaf dat moment begon ik het verhaal namelijk ook iets meer te begrijpen. Uiteindelijk raakte ik ook meer gewend aan de manier van schrijven en wilde ik ook doorlezen. Wat ik wel vond was dat het einde een beetje leek afgeraffeld. Er gebeurde namelijk niet echt iets nieuws tot aan de laatste paar vijftig bladzijden. In de laatste vijftig bladzijden gebeurde opeens veel verschillende wendingen wat het verhaal helemaal een andere kant op stuurde. Ik vond dat eerlijk gezegd wel iets te snel voor wat er allemaal plaatsvond. Het waren namelijk wel heftige gebeurtenissen terwijl het begin van het boek zelfs wat saai was.

Kortom, ik vond het het begin een beetje langdradig en ingewikkeld. Maar toen Sylvia als personage aan het verhaal toegevoegd werd, werd het wel wat interessanter en wilde ik graag verder doorlezen. Wel leek het einde een beetje afgeraffeld. Ik raad het boek niet aan als je niet echt van een literaire uitdaging houdt. Als je lezen leuk vind en je houdt wel van een uitdaging dan zou ik hem wel aanraden.

Meer recensies van Hebban in de Klas