Reynaert de Vos
Reynaert de Vos is een episch dierdicht geschreven door Willem die Madocke maecte tussen 1257 en 1271. In het verhaal volg je de het verhaal van de Reynaert de Vos, de vos is een valse bedrieger die alles doet om de consequenties van zijn acties te vermijden. Reynaert leeft met een aantal dieren samen in een dorp/natuurgebied met Koning nobel de leeuw, Bruun de beer, Isengrijn de wolf, Cuwaert de haas en meer. Elke keer bedriegt Reynaert weer de dieren in het dorp een voorbeeld van zo een bedrog is de moord van Bruun de beer. Bruun de beer wordt op een dag voor de zoveelste keer naar Reynaerts gestuurd om hem voor de koning te brengen voor zijn acties. Bruun wordt helaas door Reynaert bedrogen, de vos vertelt hem over een boom vol honing. Als ze bij de boom komen springt de beer in de boom en ziet geen honing maar zit vast, dan komt de bozen timmerman naar de boom en vermoord de beer terwijl Reynaert vlucht. Dit is maar een van de verhalen van het sluwe gedrag van Reynaert. Zelf vind ik dit boek een beetje vreemd vanwege de rare en ronduit verschrikkelijke acties van de vos. Zelf vind ik het dus niet een verhaal waar ik van denk dat ik het zou lezen en er dan van zou genieten. Dit haalt niet weg dat het voor sommigen mensen misschien wel interessant zou zijn maar zelf zou ik het nooit nog een keer lezen of herlezen vanwege de expliciete misdaden van Reynaert.