Reinaert de vos - Willem

Reinaert de vos is een “episch dierdicht” uit de middelnederlandse literatuur. Het boek is geschreven door Willem die Madocke maecte, zo rond de 13e eeuw. Het boek gaat over de sluwe vos Reinaert en de andere dieren uit het koninkrijk van leeuw Koning Nobel. Op een hofdag in het paleis van de koning klagen de dieren dat Reinaert veel misdaden pleegt en hier steeds maar mee door blijft gaan. Zo heeft hij de vrouw van de wolf Isengrijn verkracht, Cuwaert de haas bijna doodgebeten en heel veel kippen op gegeten (die niet van hem waren). Reinaert moet naar het paleis komen om veroordeeld te worden maar hij komt niet opdagen. Beide Bruun de beer en Tibeert de kater worden er op uitgestuurd om Reinaert te zoeken en mee naar het paleis te nemen, maar beide komen ze terug met weinig succes. Grimbeert de das moet Reinaert nu gaan zoeken, hij is de neef van Reinaert en hopelijk luistert Reinaert wel naar zijn eigen neef. Gelukkig krijgt Grimbeert Reinaert mee naar het paleis van Koning Nobel. Reinaert krijgt de doodstraf en wilt nog zijn excuses aanbieden aan koning Nobel voor al het leed wat hij het koninkrijk heeft aangedaan, maar Reinaert verzint ook een list waardoor hij vrijgesproken wordt. Hij vertelt de koning dat er een schat ergens in het land ligt die Bruun en Isengrijn voor de koning hebben verstopt, alleen hijzelf weet waar de schat ligt. Dit blijkt allemaal onzin, maar op het moment dat de koning ontdekt dat het een list is, is Reinaert allang vertrokken met zijn familie.

Reinaert de vos is een komisch verhaal. Reinaert is sluw en hij verzint steeds maar listen en trucs om zichzelf te redden, het is leuk om te lezen wat hij steeds bedenkt om zijn hachje te redden. Ik heb best genoten van dit boek, terwijl ik had verwacht dat het oersaai zou zijn omdat het een middeleeuws boek is. Het einde was onverwacht maar aan de andere kant ook wel weer verwacht. Reinaert zou de doodstraf krijgen, maar heeft zich daar natuurlijk weer onderuit gelogen.
Reinaert de vos is zeker het proberen waard.

Meer recensies van Hebban in de Klas