Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sonny boy

Hebban in de Klas 07 januari 2023
-Liefde kent geen kleur-

Voor periode 4 van het 4 havo heb ik het boek “Sonny Boy” gelezen. Ik had dit boek gekozen, omdat het onderwerp van het boek mij erg interessant leek. Het verhaal van dit boek speelt zich af rond de tweede wereldoorlog. Ik heb boeken die over een oorlog gaan altijd al interessant gevonden, omdat je dan te weten komt hoe het voor die mensen was om in een oorlog te leven. Dit boek is net wat anders dan andere boeken over de oorlog, omdat het hoofdpersoon van dit boek een Surinaamse man is. Voor ik dit boek had gelezen, had ik eigenlijk niet echt een goed beeld van hoe donkere mensen in de tijd van de tweede Wereldoorlog leefde. Het was erg interessant om te lezen over wat de hoofdpersoon voor en tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Het boek gaat over een Surinaamse jongen genaamd Waldemar. Waldemar emigreert naar Nederland om te studeren. Het plan is om na zijn studie terug te komen naar Suriname, zodat hij geld kan verdienen voor zijn familie. Uiteindelijk ontmoet hij Rika. Rika is een veel oudere, getrouwde Nederlandse vrouw met al 4 kinderen. Nadat Rika en Waldemar gevoelens voor elkaar beginnen te krijgen, raakt Rika zwanger. Ze verlaat haar man en mag haar kinderen door de zwangerschap niet meer zien. Ondanks dat het stel veel wordt gediscrimineerd, weten ze zich toch staande te houden. Ze hebben een groot risico genomen door Joden in huis te nemen tijdens de oorlog. Ze worden uiteindelijk verlinkt en moeten beide naar gescheiden concentratiekampen. Hier overleden ze en hun kleine zoontje Waldy wordt in Nederland opgevangen door de familieleden van Waldemar. Waldy krijgt later in het verhaal ook te maken met discriminatie (op blz 118 zie je dat hij voor het eerst is gediscrimineerd).


Het verhaal begint in 1928 toen Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar leerde kennen. Hun relatie met elkaar brengt veel onzekerheden met zich mee, omdat Waldemar een jonge Surinaamse student is en Rika een oude gehuwde vrouw met vier kinderen. Rika raakt uiteindelijk zwanger van Waldemar en het lijkt goed te gaan. Het lukt ze om een bestaan op te bouwen in Scheveningen, ondanks dat ze weinig geld hebben. Ze begonnen een pension, waar Waldy en Alias Sonny Boy worden geboren. Rika en Waldemar trouwen in 1937. Als de oorlog uitbreekt, besluiten Rika en Waldemar hun huis open te stellen voor onderduikers. Doordat een onbekend iemand ze heeft verraden, worden ze samen met de onderduikers in januari 1944 opgepakt. Rika en Waldemar belanden via Vuhgt in verschillende concentratiekampen in Duitsland. Er staat hen afschuwelijke dingen af te wachten, omdat ze geen contact meer kunnen krijgen met thuis, eenzaamheid voelen en een nachtmerrie moeten doorstaan in de kampen. Verzwakt en uitgeput sterft Rika in Ravensbrück aan dysenterie. Het lukt Waldemar om de concentratiekamp Neuengamme te overleven en hij wordt samen met andere overlevenden ingescheept. Het schip wordt per ongeluk door de geallieerden aangezien voor een vijandelijk schip en wordt gebombardeerd. Waldemar heeft het schip kunnen verlaten en de kust kunnen bereiken, waar hij uiteindelijk wordt doodgeschoten. Zijn zoontje Waldy overleeft de oorlog.


Het boek leest erg lekker. Het taalgebruik in het boek is goed te snappen. Soms zitten er wel moeilijke woorden tussen, maar het is een mooi verhaal voor jongeren en zeker ook volwassenen. Tijdens het lezen van dit boek leefde ik erg mee met de hoofdpersonen, door de manier van schrijven. Je gaat je echt inbeelden hoe deze mensen zich voelde en je gaat met ze meeleven, door de discriminatie en tegenslagen waar ze te mee te maken hadden. Rika mocht bijvoorbeeld haar eigen kinderen maar een paar keer per jaar zien. Ik had bij het lezen van dit verhaal dus vooral medelijden, wat voor veel verdriet zorgde, maar soms ook vrolijkheid aan de andere kant. Een van die vrolijke ‘momenten’ was toen Waldemar vertelde over zijn leven in Suriname en de kinderen van Rika heel Gefascineerd reageerde. Dat stukje bleef toch wel echt in mijn gedachte. Het moraal van het boek is dat je niet moet opgeven, ook al zijn er tegenslagen. Dat is te zien als Waldemar en Rika hun leven toch voortzetten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hebban in de Klas