Wat wij zagen - Hanna Bervoets

Wat wij zagen, is een novelle geschreven door Hanna Bervoets in 2021. Het verhaal volgt  Kayleigh, zij is een content moderator voor een social media platform waar ze de naam niet van mag zeggen. Hier beoordeeld zij filmpjes die misschien te seksueel, gewelddadig, bloederig of extremistisch zijn om geplaatst te mogen worden op dat social media platform.

Haar werk is zwaar, en ze krijgt elke dag vreselijke dingen te zien zoals mensen die zelfmoord plegen, seksueel mishandeld worden en dierenmishandeling. Gelukkig ontstaat er een hechte band tussen haar collega's, doordat ze allemaal dezelfde dingen meemaken en zien. Hier heeft Kayleigh veel aan. Één van deze collega’s is Sigrid, waar Kayleigh na stukgelopen andere relaties een op het eerste gezicht gelukkige relatie mee krijgt. Dit blijkt toch anders, want het werk van beide vrouwen beïnvloedt hun relatie en mentale staat zo erg ze elkaar niet meer begrijpen.

Ik vond Wat wij zagen erg interessant om te lezen, omdat ik  vaak vóór dat ik het boek had gelezen dacht aan hoe social media platformen hun content “clean” houden. Ik had geen idee dat mensen uren achter elkaar heftige filmpjes en teksten bekeken om ze vervolgens te beoordelen op of ze te heftig zijn of niet. Ik vind de schrijfstijl van Hanna Bervoets ook erg fijn om te lezen, ze brengt alles namelijk heel direct over. Dit zorgde er voor dat ik snel door het boek heen vloog. Wel vond ik het einde van het boek een beetje vaag, het voelde niet echt af. Ook vond ik het feit dat al het contact tussen Kayleigh en haar collega's totaal verdween aan het einde te abrupt, niet realistisch omdat ze juist een enorm goede band hadden.

Dus, een interessant boek met een wat abrupt einde, wat wel de moeite waard is om een keer te proberen.

Meer recensies van Hebban in de Klas