Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heerlijke voorleesverhalen voor het slapen gaan

Marjoke Eikelenboom 27 januari 2015

'I think the most precious thing you can give a child is your time. And the next most precious thing you can give a child is an interest in books. If you’re brought up with books being part of the furniture, with a story being read to you when you go to bed at night, it’s a very good start in life. I never went to bed without a story when I was small.'
The Guardian, November 2014

'Ik denk dat je tijd het meest kostbare is dat je een kind kunt geven. Op de tweede plaats komt interesse in boeken. Als je wordt opgevoed met boeken als deel van je leven, met een verhaaltje voor het slapen gaan, is dat een hele goed start. Ik ging nooit zonder een verhaaltje naar bed toen ik klein was.'

In een tijd waarin mensen nog niet raar opkeken van een klein beertje met een rare hoed op een Londens station, wachten mevrouw en meneer Brown hun dochter Judy op. Het is zomer en het station is vol vakantiegangers en bagage. Daar zien ze hem, net aangekomen uit de binnenlanden van Peru. Aan zijn nek hangt een kaartje 'ZORG AUB GOED VOOR DEZE BEER'. Zo’n beestje kun je  toch niet zomaar achterlaten? Dus ze nemen hem mee en noemen hem naar het station waar ze hem hebben gevonden: Paddington.

Paddington is erg schattig, maar ook erg onhandig. Daardoor beleeft hij allerlei avonturen, waarbij de familie Brown hem regelmatig uit een moeilijke situatie moeten redden. Zoals op het metrostation, waar allemaal honden, roltrappen en mensen zijn. Paddington kijkt zijn ogen uit en raakt mevrouw Brown en Judy al snel kwijt. De mensen hebben allemaal haast en worden boos op dat domme beertje, dat niets snapt van alle regels die gelden bij roltrappen op metrostations.

Soms doet hij ook per ongeluk wat goeds. Zoals bij het schilderij, waarmee meneer Brown meedoet aan een wedstrijd. Paddington had het overgeschilderd zonder dat hij door had hoe belangrijk dit kunstwerk was. Te laat beseft hij wat er aan de hand is, hij krijgt het helemaal benauwd. Maar als het schilderij de hoofdprijs wint, kan niemand boos op hem zijn natuurlijk.

Michael Bond (1926) heeft in totaal 26 Paddington-boeken geschreven. Een beer genaamd Paddington is de eerste en verscheen in 1958, de laatste is van 2012. Dat Paddington met zijn tijd is meegegaan blijkt wel uit het onderwerp van dat boek: Paddington belandt in de Olympische Spelen van Londen. De boeken zijn vertaald in 40 talen en er zijn wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Paddington is deels geïnspireerd op een groepje kinderen, dat Bond in die tijd zag staan op een station. Vluchtelingen met een briefje om hun nek en een koffertje in hun hand. Maar ook op een Hongaarse vriend van Bond, die met tien pond op zak vlak voor de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers moest vluchten naar Londen en zich daar maar moest redden. Paddington is net als zij een soort outsider, die van buitenaf naar de Engelse samenleving kijkt. Net als een kind: onbevangen en vragend. 

De charme van Paddington ligt ook in zijn beleefdheid. Daarin lijkt hij, zo zegt Bond onder andere in een interview in de Guardian in november 2014, op Bonds vader. Net als Paddington droeg hij altijd een hoed, zelfs als hij ging pootje baden in zee. Anders kon hij hem niet afnemen om iemand te groeten.

Michael Bond zelf heeft ook wel wat van Paddington, hij is zeker geen stereotype Engelsman. Hij woont een week per maand in Parijs en vindt in tegenstelling tot velen Fransen aardig.

'Paddington is altijd bij me', vertelt hij ook in het interview, 'Altijd vraag ik me af: wat zou Paddington hiervan zeggen?'

Ieder kind gun je toch de verhalen van Een beer genaamd Paddington voor het slapen gaan. Even tijdloos als Jip en Janneke.

Deze herdruk van de oorspronkelijke eerste Nederlandse uitgave in 1997 verscheen bij uitgeverij Moon met de originele illustraties van Peggy Fortnum. Het boek verscheen voor het eerst in Engeland in 1958. Om voor te lezen aan 3 jaar en ouder.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjoke Eikelenboom

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!