Historisch, filosofisch en spannend
Antoine Sénanque (Neuilly-sur-Seine, 1959) studeerde geneeskunde en was werkzaam als neuroloog. Later gooide hij het over een andere boeg en studeerde geschiedenis aan de Sorbonne. Hij schreef sinds 2004 verschillende boeken, zijn eerste was Blouse en dit was een aanklacht tegen de geneeskunde net als zijn tweede in 2007. Daarna schreef hij romans met een historische en spirituele inslag en zo ook Askruis, zijn recentste maar enige roman die in het Nederlands vertaald is tot nu toe. Hij sleepte enkele prijzen binnen.
Askruis is best indrukwekkend als historisch roman, er komen vele thema's aan bod zoals de inquisitie, het monnikenleven, begijnen, de bedelordes van de dominicanen en franciscanen, pelgrimage en geneeskunde. De twee hoofdthema's zijn de pest en het leven van dominicaan Meester Eckhart, hij is een belangrijk theoloog, filosoof en mysticus alhoewel over dat laatste het wetenschappelijke onderzoek niet eenduidig is.
Filosofie en religie vormen een groot onderdeel van deze roman, religie omdat deze tijdsperiode gedomineerd werd door de kerk en diens gezagsdragers en filosofie omdat de auteur Eckhart ook inhoudelijk heeft willen neerzetten door de ogen van prior Guillaume die diens leerling en assistent was. Het is namelijk zo dat het boek opgezet is als een boek in een boek om dit te vertellen want Eckhart is overleden. Maar ook het heden wordt goed uit de doeken gedaan, het is dan zo een 40 jaar later.
Sénanque heeft dit alles in een spannend verhaal weten te gieten ook al begin je dit pas echt te voelen naarmate je verder in het boek komt. Het historische dreigde soms de overhand te nemen en de religieuze en filosofische traktaten kwamen veelvuldig aan bod, zeker dat laatste had wat minder gekund. De auteur heeft té volledig willen zijn hierin. Naar het einde toe slaat de weegschaal dan naar de verhalende kant door en werd het zelfs serieus spannend.
Antoine Sénanque heeft uiteraard zijn eigen expertises gebruikt in dit boek wat het natuurlijk écht maakt en het een hoog realiteitsgehalte geeft. Alleen daarvoor is het al de moeite om dit boek te lezen.
Het boek is zeker een aanrader, als historische roman zeer zeker maar als verhaal toch ook, de twee jonge monniken, Antonin en Robert zijn twee aandoenlijke figuren. Toch net geen vierde ster omdat de auteur me soms toch kwijt was en dan voornamelijk met de filosofische en religieuze uiteenzettingen, het boek kwam soms ook té historisch over alsof dit de enige reden was om het te schrijven en het verhaal bijzaak leek. Door Askruis is mijn geschiedeniskennis alleszins bijgespijkerd en het was een vindingrijk verhaal. Interesse in filosofie, religie en mystiek is een pluspunt voor dit boek.