Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gezelligheid en lekker eten, een super combi!

Heidi 05 november 2014

In Back to Basics, met als ondertitel ‘down to earth 2.0’  gaan Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer terug naar de basis. Dat wil zeggen, op een eenvoudige manier een smaakvol gerecht maken met slechts een paar ingrediënten. Jacob-Jan heeft hiervoor zijn ‘(Michelin) sterallure’ ondergeschikt gemaakt zodat de recepten ook in de gemiddelde thuiskeuken kunnen worden bereid. Sacha heeft met haar camera de gerechten smaakvol vastgelegd en laat tevens met verschillende foto’s zien dat eten en alles eromheen een sociale aangelegenheid is. Lekker eten doe je met vrienden en familie, dit sociale aspect komt duidelijk naar voren in de vele mooie foto’s die dit boek rijk is.

In het boek staan verschillende recepten voor de oven. Hierbij gaat Jacob-Jan er vanuit dat een ieder zijn eigen oven het beste kent. Zijn tip is om dus altijd de gaarheid van een gerecht te controleren.

Ingrediënten zijn vrij gemakkelijk te krijgen voor alle recepten en het spectrum van recepten bestrijkt: gehaktballetjes met rode biet, wraps, clafoutis en wafel met parmaham en feta. In het boek komt veel groenten voor en hoofdgerechten zijn vullend maar altijd nog licht genoeg zodat er ruimte overblijft voor het toetje.

Kabeljauw uit de oven met pistache, limoen en tomaatjes
Ingrediënten:
14 cherry trostomaatjes            
olijfolie                                     
1 mespunt specerijenpoeder   
1 mespunt kerriepoeder            
1 stuk kabeljauwfilet a 450gram
10 g roomboter, gesmolten
30 g gepelde pistachenoten, fijngehakt
6 laurierblaadjes
limoenrasp
citroenrasp

Verwarm de overn voor op 170°C. Dompel de tomaatjes circa 10 seconden in kokend water en spoel ze onder koud stromend water. Je kunt nu de velletjes er makkelijk afpellen.

Meng een scheut olijfolie met vers gemalen zwarte peper, fijn zout, de specerijen en tijm. Bestrijk hiermee de tomaatjes, gebruik hiervoor een kwastje.
Meng het kerriepoeder met 1 eetlepel olijfolie en bestrijk hiermee de huidkant van de kabeljauw, gebruik een kwastje. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en fijn zout en leg de vis in een ovenschaal met de huidkant naar beneden. Bestrijk de bovenkant van de kabeljauw met olijfolie en gesmolten boter, gebruik een kwastje. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper, zout en pistaches. Strooi er wat limoenrasp over. Leg  de tomaatjes rondom de vis en schik de laurierblaadjes ertussen. Zet de schaal 8-10 minuten in de oven. Bestrooi de kabeljauw met nog war citroenrasp en serveer meteen.

“Hij mag op de herhalingslijst” was de mededeling van mijn man. En dat is van iemand met het DNA van een echte carnivoor een groot compliment. Maar hij heeft gelijk de kabeljauw was heerlijk. Het trucje met de tomaatjes werkt echt. En zonder die velletjes zijn de tomaatjes beter op smaak en krijg je ook niet van die explosies als je je vork er in prikt. Wellicht handig om de vis in de schaal op tafel te presenteren. Zodra je namelijk borden gaat opscheppen valt de malse kabeljauw uit elkaar in een onherkenbaar hoopje. Toch zonde, het oog wil ook wat.
De recepten zijn echt goed toegankelijk en verschillend. Ik zal zeker nog een aantal andere gerechten maken. Het is een boek dat inspireert voor de thuiskok die graag voor vrienden en familie in de keuken staat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur