Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een zoete uitdaging voor de vijf sterren bakker!

Heidi 08 juli 2015

Stuk voor stuk zien de gerechten er op de vele foto’s als ware kunstwerken uit. Hier spat toewijding en perfectionisme van het blad. In Basic Taarten, het vierde kookboek van Christophe Declercq, geeft hij meer van zijn bakgeheimen en kennis prijs. Van basisrecepten voor banketbakkerscreme en soezenbeslag naar decoraties en soesjes met rodevruchtenthee. Alhoewel er veel recepten in staan waar ook verse vruchten in worden gebruikt zijn de gerechten hoofdzakelijk zeer calorierijk.

De kunstwerken zien er allen overheerlijk uit en zullen dat zeer waarschijnlijk ook zijn, maar vergis je niet over de tijd die het kost de verschillende toetjes te maken. Het kon nog wel eens een extra uitdaging worden om de perfectie op de foto’s te kopieren. Dit wordt bij een groot aantal recepten wel stapsgewijs uitgelegd aan de hand van duidelijke foto’s. Aanvullende tips voor bewaren of vervangen van ingredienten staan door het boek heen verspreid, zodra dit van toepassing is.

Abrikozentaart
Benodigdheden:
-1 hoge bakvorm van 16cm doosnede
-1 recept bladerdeel (blz. 100)
- een weinig gesmolten boter
-45 gr. bakmarsepein (50%)
-30 gr. pistachenoten, vermalen tot poeder
-35 gr. zachte boter
- een weinig amandelextract en/of kirsch
-1 ei
-30 gr. bloem + 2 gr. bakpoeder, samen gezeefd
-1 blik abrikozen
-afdekgelei
-30 gr. geschaafde, geroosterde amandelen

Bereiding:
Rol het bladerdeeg uit tot 2 millimeter dikte en prik het rijkelijk in met een vork.
Smeer de bakvorm in met gesmolten boter en beleg hem met het bladerdeeg.
Druk het bladerdeeg voorzichtig tegen de vorm en laat het zo minstens 20 minuten afgedekt met plastic folie rusten.
Meng de bakmarsepein en het pistachepoeder met de hand en voeg geleidelijk de zachte boter toe.
Meng het amandelextract en/of de kirsch en het ei erdoor en klop tot een luchtig beslag.
Spatel het bloem-bakpoedermengsel erdoor tot je een gladde creme krijgt.
Rol het overtollige deeg van de vorm met een rolstok en spuit de creme op de bodem.
Schik de abrikozen in een waaier over de creme.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven op 200 C gedurende 25 à 30 minuten.
Breng de afdekgelei met een weinig water aan de kook en abricoteer de bovenkant hiermee.
Zet de rand van de taart aan met de geroosterde, geschaafde amandelen.

TIP: rooster de geschaafde amandelen enkele minuten in de oven op 180C tot ze een lichtbruine kleur hebben. Bakmarsepein bestaat uit 50% amandelen en 50% suiker.

Met 16 cm doorsnee is dit geen hele grote taart maar zeker voldoende voor 6 personen. De bladerdeeg bodem is warm wel lekker maar eenmaal afgekoeld een beetje taai en vettig. De ontvangen kritiek van de eters was dan ook; Jammer van de bodem, maar de verrassende vulling met pistache is super lekker!

Doordat de recepten best bewerkelijk zijn is het een kookboek wat je ter hand neemt voor speciale feestjes en partijen. Wanneer je alles uit de kast wilt trekken en meer tijd hebt in de keuken en niet voor als je snel tussendoor toch nog even iets wilt bakken. Ook wordt er in het boek vanuit gegaan dat de thuisbakker (lezer) de verschillende professionele termen van de bakkunst beheerst. Ingrediënten zijn over het algemeen makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt of bakwinkel en veel zal de gemiddelde kok zelfs standaard in huis hebben. Voor iemand met ambities voor eclairs met chocolademousselinecreme, macarongebakjes of vanillebaverois met peren is dit boek een must.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur