Historische roman

Heidi 24 januari 2025
Carmen Mola, het pseudoniem waaronder drie gevierde thrillerauteurs schuilgaan, is met dit boek aan een vijfde toe en het is de tweede standalone alsook historische thriller. Het verhaal speelt in de tweede helft van de 19e eeuw, in Madrid maar daarna verplaatst het verhaal zich naar Cuba. De schrijvers hebben ook nu gekozen voor een thema of thema's. Vooreerst is er het politieke verhaal in Madrid waar er een opstand plaatsvindt tegen het heersende autoritaire regime van Isabella II en wat uiteindelijk resulteerde in de Spaanse revolutie van 1868 of "La Gloriosa". Altijd fijn om wat geschiedenis mee te nemen.

En het tweede thema speelt dan in Cuba, daar tiert de slavernij nog weelderig en ze houden er gruwelijke en bloederige praktijken op na. Cristoffel Columbus ontdekte in 1492 Cuba en het werd een kolonie van Spanje. De bevolking was niet opgezet met de Spaanse overheersing maar hun verzet was vruchteloos. Er werden plantages en landerijen opgezet en de inheemse bevolking werd verplicht om voor de Spanjaarden te werken. Vanaf 1542 werden er ook vele slaven uit Afrika aangebracht en zoals we lezen in dit boek werd er later ook in Spanje zelf geronseld onder het mom van contractarbeid, in werkelijkheid waren ze echter ook slaven. In de jaren waarover De hel gaat verslechterde de verhouding tussen Cuba en Spanje en begon de strijd voor onafhankelijkheid.

Het verhaal zelf klinkt meer als een liefdesroman dan een thriller en nog niet zo een goede ook voor zover ik dat kan beoordelen, want het is niet dat ik dat veel lees. Het las langdradig en het boek viel nogal eens in herhaling. Gelukkig was er de historische opzet, deze heeft het boek dan toch een beetje gered in mijn ogen. Er zijn een drietal perspectieven, Mauro vertelt zijn verhaal, Leonor en dan is er nog een derde onbekende en deze tekst die uit 7 delen bestaat, staat in een ander lettertype en is getiteld als "De hel". Wat de plaats hiervan in het boek is, blijft lang onduidelijk maar het verheldert gaandeweg wel wat er in het verhaal van Mauro en Leonor gebeurt.

Het verhaal is niet slecht geconstrueerd, de schrijvers hebben dan ook tonnen ervaring, en het verhaal leest gemakkelijk. Aan het einde wordt het waarachtig ook nog spannend en dat viel wel te appreciëren. De hel was toch een minder verhaal dan de vorige vier van Carmen Mola maar we hebben onze geschiedeniskennis toch weer wat kunnen bijspijkeren.

Meer recensies van Heidi