Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Italiaanse heerlijkheden uit de oven

Heidi 24 december 2015

Pizza is ėėn deel in de driedelige serie Kookschool De zilveren Lepel. In de serie verschenen ook: Dolci en Pasta. Pizza is een compacte gids vol met Italiaanse smaakvolle mogelijkheden voor je oven. Per gerecht staat aangegeven of het makkelijk, gemiddeld of gevorderd (moeilijker) is om te maken. Ook de calorieën per portie, voorbereidingstijd, bereidingstijd en voor hoeveel personen het recept is staat overal bij vermeld. Opmerkelijk is wel dat het lijstje 'opmerkingen bij de recepten' lijkt weggemoffeld op de allerlaatste pagina van het boek bij de colofon. Deze informatie is best belangrijk voor het succesvol uitvoeren van de instructies. Ook wordt er nergens in het boek verwezen naar deze informatie.

Na een korte inleiding over ingrediënten en kookgerei glimlachen de foto's van Italiaanse ovengerechten je tegemoet. Pizza gerechten, de klassieke, maar ook minder bekende pizza's met baccalà, andijviepizza en aardappelpizza. Ook calzone, de dubbel gevouwen pizza, komt aan bod.

Een hoofdstuk is gewijd aan focaccia met verschillende smaken en toepassingen. Hartige taarten nemen een even prominente plaats in als pizza's. Rustieke broodtaart, bresaolataart of ligurisch rijstgebak allen even Italiaans. Hier en daar worden bij de recepten tips gegeven voor het snijden van kruiden of groenten.

Recept Torta Salata
Kaastaart met spek
Het is een "makkelijk" recept
Voorbereidingstijd: 45 minuten +1 uur koelen
Bereidingstijd: 55 minuten
Calorieen per portie: 492
Voor 6 personen

Basisdeeg voor hartige taart:
200g gewone bloem
100g boter uit de koelkast, in blokjes, plus iets extra
Zout
Voor de vulling:
120g gerookte Pancetta of ontbijtspek, in kleine blokjes
2 eieren, plus 2 dooiers
150ml slagroom
150ml melk
100g geraspte Gruyère
Mespunt vers geraspte nootmuskaat
Zout en peper

Stap 1:
Zeef de bloem in een grote kom of boven een schoon aanrecht, maak een kuiltje in het midden en doe er een mespunt zout en de boter in. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem; de massa moet op broodkruim lijken. Werk snel, want het mag niet te warm worden.

Stap 2:
Maak weer een bergje van het mengsel, maak een kuiltje in het midden en giet er zo'n 3 1/2 eetlepel koud water in. Maak er zo snel mogelijk een deeg van (als je er te lang mee bezig blijft, wordt het droog en hard). Plet het tot een schijf, wikkel het in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Stap 3:
Rol het op een met wat bloem bestoven aanrecht uit, hang het over de deegroller en leg het in een ondiep taartblik van 24cm. Druk de zijkanten en de bodem goed aan en snijd overtollig deeg weg. Zet het deeg circa 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Stap 4:
Verhit de oven tot 180 graden C en laat de bakplaat er heet in worden. Bak de pancetta of het spek in een koekenpan met antiaanbaklaag in 5-10 minuten lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Klop de eieren en dooiers met de room, melk en kaas los en voeg nootmuskaat, zout en peper toe. Leg de blokjes pancetta of spek op de taartbodem, overgiet ze met het eimengsel en bak de taart onder in de oven circa 45 minuten. Geef hem heet of warm.

Inmiddels zijn er twee recepten beproefd uit het boek. En beide zijn succesvol ontvangen. De voorbereidingstijd bij bovenstaand recept is wel wat krap. Ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de gemiddelde supermarkt. Het boek is een prettig, handzaam handboek voor Italiaanse ovengerechten. Het is een compact boek maar doet qua opties niet onder voor een dikker, luxer exemplaar. Voor een liefhebber van het koken met de oven is het een aanrader. Voor de liefhebber van de Italiaanse keuken is de serie van drie wellicht een must.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur