Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heerlijke aardse smaken met sprookjesachtige namen

Heidi 28 september 2015

De kaft geeft eigenlijk het gevoel van het boek al prijs. Een warme, lekkere, kleurige omhelzing van meer dan 100 gezonde feel good recepten. Want eten is emotie, dat is het uitgangspunt van de schrijfsters, en dat zie je terug in de recepten, de verhalen er achter en de schitterende foto's die soep kunnen verkopen aan de grootste niet-liefhebber.

Houd je van avontuur kies dan; Ramen met kimchisoep, houd je van pittig dan maak je Chana Masala, heb je zin in oud en vertrouwd, dan lacht het recept van de Franse uiensoep je tegemoet. In dit kookboek zit echt voor elk wat wils.

De namen van de verschillende soepen geven soms de indruk dat enkele ingrediënten moeilijk te krijgen zijn. Gelukkig wordt in het hoofdstuk "soepbenodigdheden" uitgebreid uitgelegd wat de kruiden en sauzen zijn en ook een suggestie waar ze te koop zijn. Verdere toelichting wordt gegeven over reinigende soepen, snelle soepen, koude soepen maar ook troostsoep komt aan bod. Soep kan dus altijd! Ook voor de maaltijdsoep doet het boek suggesties zoals met de kaneel- pompoensoep met canneloni en broodsuggesties voor erbij.

Recept van de Franse uiensoep
4 personen
Traditioneel gezien wordt Franse uiensoep geserveerd met croutons met gesmolten Gruyère. Voor de afwisseling serveren wij de soep helder en gezeefd, met een punt vers zuurdesembrood. We kozen ook voor een beetje sake als tegenwicht voor de zoete uien.

Benodigdheden:

80 gr boter
800 gr kleine uien, in dunne ringen
2 tl rietsuiker
1 el speltbloem of bloem
100 ml sake
1 ltr runderbouillon (pag.16)
3 grote takjes tijm
2 laurierblaadjes
Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Punten zuurdesembrood, om erbij te serveren

Smelt de boter in een grote pan met een dikke bodem op laag vuur. Voeg de uien toe. Laat de uien 1,5 uur onder af en toe roeren heel langzaam heel zacht worden, tot de uien goud van kleur zijn en beginnen te karamelliseren. Voeg 1 theelepel suiker toe om het karamelliseren verder te helpen en bak de uien nog 10 minuten. Het vuur mag hiervoor iets omhoog gedraaid worden.
Roer de bloem en de helft van de sake erdoor en roer daarbij eventuele aanbaksels op de bodem van de pan los. Giet de rest van de sake en de bouillon erbij. Bind de takjes tijm en laurierblaadjes aan elkaar met keukentouw en doe het boeketje in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 1 uur zachtjes koken. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Zeef de uiensoep en houd de uien apart. Verhit een kleine koekenpan, doe de uien en de rest van de suiker erin en bak in 10 tot 15 minuten tot een chutney-achtige saus. Verwarm de uiensoep en serveer met brood en uien erbij.

De maatvoering zoals bij dit recept aangegeven geeft genoeg soep als voorgerecht maar is wat weinig voor een volledige lunch of hoofdmaal. Het loont om vooraf goed het recept helemaal door te nemen. De uien moeten heel lang op staan, deze soep valt dan ook onder de troostsoepen en niet onder het hoofdstuk snelle soepen. Geduld met koken wordt wel absoluut beloond. De soep is heerlijk en de sake geeft hem een extra bite.

Door de schitterende foto's dromerige namen en duidelijke indeling van de hoofdstukken met aanvullende informatie is het een feest om uit dit boek te koken.

Met het herfst- en winterseizoen voor de deur is dit boek dan ook een echte must have voor iedere kok!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur