Schitterend samenspel van tekst en beeld
Imme Dros (Texel, 1936) ging na het gymnasium Nederlands studeren in Amsterdam en trouwde. Haar eerste boek verscheen in 1971 en sindsdien schreef ze een enorme lijst aan boeken bij elkaar waarvan er vele in de prijzen vielen. Ze is schrijfster van jeugdliteratuur maar ook vertaalster, scenarist en librettist. Ze schreef een eigen versie van het verhaal van Pinokkio voor een familievoorstelling van Het Balletorkest in 2020 die ze dan voor dit boek herschreef.
Carll Cneut (Roeselare, 1969) studeerde Grafische Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Gent en werkte als artdirector in Antwerpen. In 1996 debuteerde hij als illustrator van prentenboeken. Naast zijn illustratiewerk, doceert hij nu sinds enkele jaren Illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en geeft workshops. Het werk van Cneut is internationaal bekend en hij verzamelde een keur aan onderscheidingen zoals Zilveren Penselen, Gouden Pluimen en de Vlaamse cultuurprijs voor de Letteren 2014-2015. Hij staat zelfs op de lijst van 'Belgen waar het buitenland jaloers op is', een populaire kunstenaar dus.
Hoe de twee elkaar tegen het lijf liepen vertelt Carll Cneut in een interview in juli 2024 met Elise Vanoosthuyse voor Literatuur Vlaanderen:
Ik heb in de loop der jaren ontelbare Pinokkio’s gelezen: van de originele en ingekorte of alternatieve versies tot vervolgverhalen. In een interview heb ik ooit over mijn fascinatie voor de marionet verteld. Bijna vijf jaar geleden kwam er in een kunstgalerij een vrouw van een jaar of vijfenzeventig op me af. Totaal onverwacht duwde ze me een exemplaar van Pinokkio in mijn handen en tikte op mijn borstbeen: ‘Je moet het doen!’ (Carll Cneut)
En zo gebeurde. In hetzelfde interview lezen we dat hij vier jaar werkte aan de illustraties voor O Pinokkio. Hij heeft er dus zeker zijn tijd voor genomen maar het resultaat mag er dan ook wezen, het zijn werkelijk schitterende illustraties waar je kan naar blijven kijken en dan telkens nog iets nieuws ontdekken.
Het verhaal zelf zat heel ver weg in mijn geheugen maar nu is het helemaal terug. Het oorspronkelijke verhaal van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi (1826-1890) dateert uit 1883 onder de titel Le avventure di Pinocchio. Het oogstte onmiddellijk succes en verscheen in vele talen. Het werd ook meerdere keren verfilmd, de productie van Walt Disney uit 1940 is de bekendste.
Ik heb heel erg genoten van O Pinokkio en ben er helemaal onder de indruk van. De tekst en de illustraties versterkten elkaar zo erg dat het werkt zoals in een film. Lezer én kijker kunnen niet anders dan helemaal mee zijn met het verhaal, alle gevoelens die je maar kunt hebben zoals je in een film zou ervaren, heb je hier ook. En dat enkel met het samenspel tussen tekst en illustratie. Ware kunst! En zodoende is mijn interesse gewekt om ander werk van beide kunstenaars onder de loep te nemen. Een heel mooi boek deze O Pinokkio!