Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De vier heerlijke smaken van de Thaise keuken

Heidi 15 maart 2016

Authentieke recepten van het Thaise platteland worden door dit boek bereikbaar voor iedereen. Het kookboek, genoemd naar het gelijknamige Rosa's Thai Café in Londen, laat je kennismaken met de vele smaken en mogelijkheden van de Thaise keuken. De basis van de keuken zijn vier smaken: zout, pittig, zuur en zoet. De kunst bij het koken ligt in het bereiken van de perfecte balans. Hierbij helpen de vele kleurige, smaakvolle recepten in dit kookboek.  

Gerechten verschillen van soepen tot curry's, van roerbakgerechten tot zoetigheden. Per gerecht zijn best een aantal verschillende ingrediënten nodig. De supermarkt kan je ver helpen met inkopen, maar een Aziatische winkel in de buurt is geen overbodige luxe. Gelukkig zijn veel kruiden lang houdbaar en heb je dus ook gelijk voor meerdere maaltijden alles in huis.  

Bij de meeste recepten staat een stukje familiegeschiedenis of de herkomst van de basis van de ingrediënten beschreven. Dit geeft een leuk beeld van het leven van de schrijfster in Thailand. Ook staat bij ieder gerecht de oorspronkelijke, vaak onuitspreekbare Thaise naam. En ieder recept staat op de foto zodat je een duidelijk beeld krijgt wat het eindresultaat moet zijn. De Thaise keuken biedt kleurrijk en smaakvol eten dat over het algemeen in redelijk korte tijd klaar te maken is. Mits je de verschillende smaken en kruiden op voorraad hebt. Het laatste hoofdstuk biedt een groot aantal basisrecepten voor currypasta's, verschillende soorten kruidenthee, sauzen en marinades.  

Recept Rode Curry met rundvlees (Pad Prig Daeng Nuar)
Recept voor 2 personen  

2 el plantaardige olie
3 el rode currypasta (pag. 202)
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl korianderpoeder
250 g kogelbiefstuk, in dunne plakken
100 ml kokosmelk
1 tl palmsuiker
2 el nam pla (thaise vissaus)
50 g erwtaubergines
gestoomde rijst voor erbij  

Verhit de olie in een wok op hoog vuur en doe de currypasta erbij: deze moet meteen gaan sissen. Roerbak 15 seconden en roer het komijnpoeder en het korianderpoeder erdoor.  

Doe de kogelbiefstuk in de pan en roerbak kort. Roer de kokosmelk erdoor, gevolgd door de palmsuiker en de vissaus, en roerbak tot de suiker volledig is opgelost. Als het goed is, smaakt de curry nu zoet, een tikkeltje zout en licht pittig. Zet het vuur lager en kook tot het vlees gaar is. Voeg wat water toe als de curry te droog wordt. Voeg tot slot de erwtaubergines toe en laat nog 2 minuten zachtjes koken.  

Serveer met gestoomde rijst.  

Het gerecht was zeker genoeg voor twee personen. Om de currypasta te laten sissen moet de wok zeer heet zijn. Warmer dan je wellicht gewend bent. Vergeet de afzuigkap niet aan te zetten en hou een spatdeksel in de buurt. Dit heerlijke snel te bereiden gerecht is een nieuwe favoriet. Dit kookboek heeft echter nog veel meer verrassingen voor de liefhebber van de Thaise keuken en is daarmee een echte aanrader voor liefhebbers van Aziatisch koken. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heidi

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur