Wijsheid uit Japan

Heleen van der Velde 23 december 2024
Met hoge verwachtingen begon ik aan dit boek. Het vraagt wel wat concentratie. Ik geniet er wel van. Het boek start traag met veel beschrijvingen. Hiermee ontstaat meteen een vertraging in het verhaal die ik wel waardeer. Het is net alsof je hiermee meer symboliek ziet en dat je hierdoor meer stil staat bij de beelden die gecreëerd worden. De hoofdpersonage spreekt me aan. Een ijverige man wiens passie is om te repareren, iets voor de ander te doen, niet uit eigen gewin, kijkend naar de keren dat hij stiekem iets vervangt, maar onbaatzuchtig. Het beeld van een klein eiland, dat eigenlijk alleen een vulkaan in rust is, met op een helling de huisjes van een leeglopend dorp, een eiland dat geïsoleerd ligt en afhankelijk is van de schepen die vanwege getijde en wind het eiland moeilijk kunnen bereiken. Een eiland met als enige verbinding de schepen die voorraden en boodschappen van de buitenwereld brengen en die soms iemand van het eiland meenemen op weg naar een betere toekomst. Het is een boek om langzaam te lezen, om te proeven en stap voor stap te ontdekken. Een prachtig boek, dat past bij deze tijd. Niet alleen door thema’s als gemeenschapszin, saamhorigheid en iets voor de ander doen, maar ook doordat er gezamenlijk toegeleefd wordt naar een louterend ritueel als overstap naar het nieuwe jaar waarbij iedereen bezig is met de komst of afwezigheid van een belangrijke ander. Een helend verhaal waar je ook zelf iets in kunt ontdekken. Aanrader!

Meer recensies van Heleen van der Velde