Het Sevilla uit 1580 komt tot leven
Via Hebban kreeg ik dit boek om te recenseren. Omdat ik houd van historische romans en van thrillers was ik hier heel benieuwd naar.
De dochters van Sevilla is een verhaal dat zich deels afspeelt in het Sevilla van 1580. Het start met een heftig eerste hoofdstuk. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Het meest belangrijk is het verhaal vanuit Damiana. Als zij erachter komt dat haar collega en vriendin is vermoord, gaat ze naar haar vriendin van vroeger, Catalina, die als non in een klooster is ingetreden. Vroeger waren ze vriendinnen en steunden ze elkaar tijdens armoede en gevaren. Hun leven kan niet verder uit elkaar liggen dan nu. Damiana werkt als prostituee in een soort tussengebied waar hoeren als bezit van mannen worden behandeld. Catalina wordt in de gaten gehouden omdat zij als enige non contact heeft met Pater Leon. Catalina draagt een geheim met zich mee, vastgelegd in een boekje, terwijl Damiana een houten beeldje probeert te vinden. Het verhaal zit vol intriges en gevaren. In een verhaallijn vanaf 1216 wordt een geschiedenis verteld die uiteindelijk uitkomt in het jaar 1562 en waaruit het geheim blijkt en een deel van de geschiedenis van Mali wordt beschreven.
De schrijfstijl is zeer gedetailleerd en vraagt wel iets van concentratie. Merkbaar is dat de schrijfster zich goed heeft verdiept in het leven in die tijd, zowel in Sevilla als op koopvaardijschepen. Het leven in die tijd is zo nauwgezet beschreven dat het je de benauwende straatjes, de drukke en gevaarlijke hoerenbuurt en havengebied en een bedrukkend klooster laat ervaren. Ook het leven op een van de schepen is zeer goed uitgewerkt als het gaat om de indeling, de etenswaren en het gebrek daaraan en de personages van diverse pluimages. Het meest schrijnend daarin vond ik de manier waarop er met een jonge weeskind werd omgegaan en hoe snel hij moest leren aan wie hij loyaliteit moest tonen. De personages zijn zo beschreven dat je goed met hen mee kunt leven. Sommige perspectieven betreffen personen die niet zuiver op de graat zijn, maar ook dat is goed te volgen en past goed in de tijdsgeest.
Ik vond dit een origineel verhaal, wat voor mij nog niet helemaal af was en best een vervolg in zich heeft. Ik heb het meest genoten van mijn reis door de tijd en naar andere landen. Vanuit verschillende vrouwen wordt zichtbaar hoe zij al snel aan het kortste eind trokken. De dreiging vanuit bestuurlijke personen, vanuit kerkelijke hoek en een beul die tot gruwelijkheden in staat was, is voelbaar op elke bladzijde. Mooi om te lezen hoe loyaliteit en zorg voor elkaar leiden tot een verschuiving waarbij je blijft hopen op een leven voor deze vrouwen.