Meer dan een actiethriller
Met het lezen van De Saraceens samenzwering en De Paarse Engel werd ik fan van Era Richmen. Ik vind het intelligente thrillers waarin veel verwerkt is; wereldpolitiek, grote dreiging, spionage, actie, sterke opbouw met voldoende oog voor personages en setting. Daarom was ik blij dat eindelijk Het Vicarius genootschap uitkwam.
In dit derde deel staat Jim Matteos weer centraal. Jim is een geheim agent die veel (vanuit vorig deel) te verwerken heeft. Hij grijpt makkelijk naar de fles, maar als de Amerikaanse president hem aanspreekt op zijn belofte om veiligheidsadviseur van haar te worden en hij tegelijkertijd met een ontmoeting en wereldschokkende gebeurtenissen geconfronteerd wordt, gaat hij toch aan de slag. De andere verhaallijn gaat over een charismatische man die een slim plan heeft bedacht en uitgewerkt waarmee hij aan de knoppen draait. Vanuit hem worden een aantal dingen bedekt geschreven en het wordt echt huiveringwekkend als je erachter komt wat hij allemaal in stelling heeft gezet. Plannen en gebeurtenissen die akelig dichtbij komen en zo maar actueel zouden kunnen zijn.
Het verhaal ontvouwt zich in een wervelend tempo met veel afwisseling. Daarin zijn de muzikale nummers waar de auteur naar verwijst zeker te herkennen. Wat ik extra vind toevoegen qua schrijfstijl is hoe locaties beschreven worden en dat er ook aandacht is voor de binnenwereld en ontwikkeling van de personages. Tegelijkertijd zet het gedachtengoed van de man en de gesprekken hierover je wel aan het denken over waarden en de huidige maatschappij.
Met het Vicarius genootschap heeft Era Richmen een boeiende en heerlijke actiethriller geschreven waar niets op af te dingen is. Ook dit is weer een intelligentie thriller waar alles goed is opgebouwd, goed is uitgewerkt en alles goed aan bod komt. Dit deel is ook prima als standalone te lezen maar alle drie de uitgaven in nieuw jasje zijn ook samen een aanrader!