Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het leven moeilijk durven laten zijn

Helena van D 10 oktober 2017

Dat de drieënveertigjarige Lucas geen overwegend gelukkig mens is, ook al noemt zijn vrouw hem meestal Lucky, is al snel duidelijk in Het beste wat we hebben, de nieuwe roman van Griet Op de Beeck (1973). Lucas staat op de reling van een eenentachtig meter hoge brug en beseft dat hij het leven dat hij tot nog toe geleid heeft, niet langer kan en wil voortzetten. Hij voelt dat hij nooit van de brug zou durven springen, maar springt daarentegen wel in een totaal ander leven: hij neemt onbetaald verlof van zijn baan als rechter, verlaat zijn vrouw Isabelle en koopt het huis naast de brug waar ieder jaar 'gemiddeld veertienenhalf mensen’ af springen.

Isabelle, de wat eendimensionale vrouw van Lucas, vermoedt dat haar man last heeft van een midlife-crisis, maar klopt die veronderstelling wel? Wanneer we Lucas via flashbacks beter leren kennen, blijkt dat hij een allesbehalve doorsnee jeugd heeft gehad, met een manipulatieve moeder en een zeer veeleisende vader. Wat doet het met een kind, wanneer het als vijfjarige in een zwembad wordt gegooid zonder dat het kan zwemmen? Hoe hard snakt het naar liefde als het om zijn vader een plezier te doen vrijwillig hoofdsteden van landen uit zijn hoofd gaat leren?

“In hun huis waren er dingen die je nooit mocht zeggen, en dingen die je wel tegen papa maar niet tegen mama mocht zeggen en omgekeerd. Zwijgen was dus altijd het zekerste. En kleine signalen leren lezen.”


Lucas kan geen voldoening meer vinden in zijn werk; hij is tot de conclusie gekomen dat ‘recht en rechtvaardigheid niet altijd samengaan’ en kiest ervoor om in plaats daarvan de wacht te houden op ‘zijn' brug, overigens met wisselend succes. Ook over de toekomst van zijn huwelijk met Isabelle denkt hij na.

“Wat deelden ze echt? Behalve een leven? Wisten ze van elkaar wat ze ten diepste dachten, vreesden, wat hen uit de slaap hield, waar ze niet overheen raakten, waar ze zich over schaamden, wat ze hadden meegemaakt, lang geleden, en hoe dat nu voelde?”


Waarom is Lucas geworden tot wie hij is, een zachtmoedige vegetariër die goed met kinderen kan opschieten en hoe komt hij tot het inzicht dat hij 'het leven even moeilijk moet durven laten zijn’? Iemand die in dat proces een belangrijke rol speelt is zijn zus, Suzanne. Zij is langdurig opgenomen vanwege een dissociatieve identiteitsstoornis; ook zij heeft geleden onder trauma's in haar jeugd, waaraan zij ook nog een spraakstoornis over heeft gehouden. Op de Beeck neemt er haar tijd voor om te onthullen wat er precies gebeurd is, want ‘wat benoemd wordt, bestaat in heftiger mate.’ Erg verrassend en origineel is het allemaal echter niet echt. Het gaat er in dit boek over dat je slachtoffer kunt zijn zonder dat ook in de juridische zin van het woord te zijn en over de impact daarvan op een leven. Het leed van één individu kan namelijk ook invloed hebben op anderen. Het boek begint met het motto ‘wat wordt gewist blijft even waar’. Daar tegenover staat de wellicht wat cynische maar toch ook optimistische opmerking van Suzanne, waaraan ook de titel van het boek ontleend is:

“'Le-, leven, is, is, is, nog altijd, het, beste wat we, heb-, hebben.’”


Het beste wat we hebben is een boek dat tegelijkertijd treurig en humoristisch is, vanwege de combinatie van de thematiek met de sublieme schrijfstijl van Op de Beeck, die zich met name in de sublieme dialogen manifesteert. Met haar vorige romans heeft Op de Beeck de lat hoog gelegd voor zichzelf, onwillekeurig maak je als lezer toch een vergelijking. De conclusie is dan dat Het beste wat we hebben toch een tikkeltje teleurstelt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helena van D

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!