Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geestige en rake observatie van het Franse leven

Helma Koot 07 juli 2016 Hebban Recensent

Hendrickje Spoor (1963) verliet vijftien jaar geleden huis, haard en echtgenoot voor een hartstochtelijke liefde. Een heel bijzondere liefde. Want niet de liefde voor een andere man, maar de liefde voor ‘La Douce France’ deed haar tot deze ingrijpende stap komen. In Frankrijk. Een liefdegeschiedenis beschrijft ze haar Franse leven. Humoristisch en met de nodige zelfspot. Want als de eerste verliefdheid voorbij is, blijkt het net als in een ‘normale’ relatie hard werken om de liefde in stand te houden.

Langzaam maar zeker maakt Spoor zich de gebruiken en (eigen)aardigheden van het land eigen. Haar observaties van het Franse leven zijn zeer geestig en raak beschreven. Ze doet onverbloemd alle hebbelijk- en onhebbelijkheden die het Franse leven typeren uit de doeken.

De Fransen blijken behoorlijk stijf en formeel te zijn. Zo zijn er talloze regels waar je als toerist tussen de Fransen geen weet van hebt. Om er maar een paar te noemen: iedereen vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar ‘vousvoyeren’ en nooit direct zeggen wat je denkt of voelt. Geld, religie, politiek en seksuele geaardheid zijn uitdrukkelijk geen onderwerp van gesprek. Ook uitnodigingen gaan via een bepaalde volgorde: iemand die je nog niet goed kent nodig je eerst uit voor de koffie om twee uur ’s middags na de lunch (nooit koffie om elf uur!), dan voor een aperitief, dan voor de lunch en ten slotte voor het diner. Daar kunnen dan maanden overheen gaan. Zo zijn er ook tal van regels voor vrouwen. Spoor vertelt hierover het volgende: “Fietsen met een rok aan bijvoorbeeld. Ontoelaatbaar. En waarom? Omdat andere mannen dan misschien een glimp van je benen zouden kunnen opvangen. Een vuurtje vragen in het café. Schande! Vrouwen vragen niet om vuur. Een vrouw wacht tot ze bediend wordt en anders rookt ze maar niet. Een praatje maken met de (vrouwelijke) postbode. Belachelijk!”. En zo zijn er nog tal van regeltjes die de schrijfster vanuit haar Hollandse perceptie van onafhankelijkheid, vrijheid en ruimdenkendheid maar allemaal grote onzin vindt. In dat opzicht is ze toch Hollandser dan ze dacht.

Al die regeltjes en situaties waar Hendrickje Spoor tegenaan loopt worden verwerkt in het dagelijkse leven dat ze beschrijft over een periode van vijftien jaar. Een leven met kleine en grote problemen, nieuwe vergissingen en verkeerd ingeslagen paden en al het goede dat daar weer tegenover staat.

Ze heeft in verschillende delen van Frankrijk gewoond. Eerst in Parijs waar ze haar leven deelde met de gokverslaafde Armand, die al sinds jaar en dag bezig is te scheiden van zijn echtgenote. Nadat deze liefde over is, vertrekt ze samen met haar nieuwe liefde Ghislain naar de Gard en later naar de Nièvre, waar ze uiteindelijk letterlijk en figuurlijk tegen haar droomhuis aanloopt. Het is liefde op het eerste gezicht en ze besluit zich daar definitief te vestigen.

De grappige anekdotes, doorspekt met Franse woorden en zinnen, toveren regelmatig een grote glimlach op je gezicht. De schrijfster slaagt erin om alles zeer humoristisch te beschrijven zonder haar nieuwe vaderland belachelijk te maken. In alles spreekt haar oneindige liefde voor het Frankrijk, met al zijn aardige, maar ook minder aardige kanten. Een land dat een beetje is als een groot kind dat niet wil opgroeien, een onmogelijke geliefde van wie je ondanks alles toch houdt. De liefdesverklaring voor Frankrijk waar Spoor mee besluit, spreekt in dat opzicht dan ook boekdelen: “Un amant impossible, voor wie ik gekozen heb en aan wie ik trouw wil zijn. In die zin is mijn liefde voor het land, voor het volk, volwassen geworden. J’ai grandi mon rêve”.

Frankrijk. Een liefdesgeschiedenis is ‘lecture obligatoire’, om in het Franse jargon te blijven, voor de Francofiel. Maar ook voor de minder ‘Fransgezindten’ een uiterst vermakelijk boekje dat zorgt voor een paar uurtjes leesplezier.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!