Weg met de opvoedstress!
Als je denkt dat je met dit boekje in de hand je kroost de perfecte opvoeding zult geven, kom je er bedrogen uit. Wat je wel krijgt is de prettige conclusie dat je als ouder allemaal tegen dezelfde problemen aanloopt. Anna van den Breemer (1984) is moeder van een dochter van drie en een zoon van twee jaar oud. Zeker nadat haar tweede kind geboren was, vroeg ze zich tijdens die overweldigende, slapeloze en kwetsbare jaren af waarom niemand haar verteld had wat haar te wachten stond. Met Alle ouders klungelen maar wat aan probeert ze elke ouder een hart onder de riem te steken.
In vijf hoofdstukken komen allerlei facetten van het ouderschap aan de beurt. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in paragrafen, die allemaal dezelfde opbouw hebben: het probleem wordt benoemd, de deskundigen komen aan het woord en geven aansluitend adviezen om zelf het probleem aan te pakken. Het hoofdstuk sluit af met een kort interview over het ouderschap met een bekende Nederlander.
De mening van de deskundigen is als theorie interessant om te lezen, maar je hebt het meeste aan de praktische adviezen. Of ze uiteindelijk allemaal even bruikbaar zijn blijft de vraag. Waarschijnlijk heeft Van den Breemer dit ook niet beoogd met haar boek, want elk kind is immers uniek en heeft zijn eigen aanpak nodig. Als ouder kan je er uithalen wat jou aanspreekt en dat proberen toe te passen op je eigen kinderschaar.
Er staan echter niet alleen tips en tricks over de opvoeding van jonge kinderen in. Ook het omgaan met je puberzoon of -dochter komt aan de orde. Een leuk lesje in hoe je als ouder met je tijd mee moet gaan. Zo zijn ouders geneigd het sociale verkeer op WhatsApp, Instagram, YouTube en Snapchat als ‘niet echt’ te beschouwen. Menig moeder of vader zal geërgerd verzuchten: ‘Kom eens van die bank af,’ en: ‘Spreek gewoon met vrienden af.’
Welke ouder herkent dit niet? Wees gerust: in dit digitale tijdperk is de omgang met vrienden totaal anders dan in je eigen, internetloze jeugd. De sociale media zijn voor de kinderen van nu net een kroeg waar ze vrienden spreken. En uit onderzoek blijkt dat het chatten niet ten koste gaat van contacten in levenden lijve. Jongeren die veel vrienden op sociale media hebben, blijken ook sociaal in het echte leven te zijn.
Een van de geïnterviewden in Alle ouders klungelen maar wat aan is ex-hockeyster Naomi van As, die samen met schaatser Sven Kramer dochter Kae heeft. Haar verhaal over het bezoek aan het consultatiebureau zal veel herkenning oproepen. Ze had te horen gekregen dat haar dochter haar hoofd nog niet goed omhoog kon houden, wat haar erg ongerust maakte. Er moest geoefend worden, wat leidde tot huilbuien bij Kae en stress bij Naomi. Vaak blijkt die ongerustheid nergens voor nodig te zijn, omdat elk kind zich in zijn eigen tempo ontwikkeld. De ene keer wat sneller en de andere keer wat langzamer. Haar advies:
‘Volg je gevoel. En geniet van je kind, want het cliché ‘de tijd vliegt’ klopt echt.’
Anna van den Breemer wil met haar boek zeker niet de wijsheid in pacht hebben. Ze geeft tips, die je zelf uit kunt proberen met de vrijheid er je eigen draai aan geven, zonder het gevoel te hebben dat je alles verkeerd doet. Want zeg nou zelf: opvoedstress is er al genoeg!
Reageer op deze recensie