Een rasechte feelgoodschrijfster
Voor Hart voor de zaak heeft Charlotte de Monchy opnieuw Ierland als plaats van handeling gekozen. Wat haar boeken daarnaast kenmerkt zijn de twee verschillende verhaallijnen die elkaar zijdelings raken maar toch een geheel vormen. En ook daar wijkt ze in deze, inmiddels negende roman van haar hand, niet vanaf. Nu zijn de hoofdrollen weggelegd voor Julia en George die allebei op Magnus Estate werken.
'Hun dialogen en schermutselingen zorgen ervoor dat je soms hardop lachend verder leest.' - recensent Helma
Julia geniet met volle teugen van haar werk als manager op Magnus Estate, zeker omdat ze weet dat ze binnen afzienbare tijd terug moet naar Nederland om in haar kleurloze geboortedorp de augurkenfabriek van haar ouders over te nemen. George houdt op zijn beurt van zijn werk achter de balie. Als Julia hem opdraagt om twee uur per dag de Sloveense klusjesman Ivan te gaan helpen is hij daar allesbehalve blij mee. Liever gezegd: hij is doodsbenauwd om met Ivan alleen te zijn, want als hij de roddels moet geloven is Ivan een ex-bajesklant. Zijn grijze wolvenogen, stilzwijgendheid en het grote litteken in zijn nek maken hem in de ogen van George nog angstaanjagender.
Het wisselende personale perspectief houdt het verhaal levendig en boeiend door de kleine cliffhangers die de auteur regelmatig toepast, maar ook de twee totaal van elkaar verschillende hoofdpersonen dragen daartoe bij. George worstelt na de breuk met zijn vriendin met complexe gevoelens die hem overvallen en waar hij niet goed raad mee weet. Zonder deze ingewikkelde emoties van George te bagatelliseren, brengt De Monchy lucht in het verhaal door het feelgoodgehalte niet uit het oog te verliezen. Romantische liefde, vriendschap en warme familiebanden worden succesvol door het verhaal geweven. Omdat de focus voornamelijk op George ligt, is de schrijfster jammer genoeg karig in het geven van informatie over Ivans achtergrond en de reden van zijn kluizenaarsbestaan. Vooral jammer gezien de essentiële rol die hij speelt. Een klein minpuntje, dat verder niets afdoet aan de diepere laag die de auteur aan deze verhaallijn heeft gegeven. In een feelgood kan het happy end natuurlijk niet ontbreken en hoewel je Georges ‘happily ever after’ al mijlenver van tevoren ziet aankomen stoort dat geen moment omdat De Monchy er een mooie reis naar toe van heeft gemaakt. Omdat de verhaallijn van Julia een stuk minder voor de hand liggend en tegelijkertijd ook minder gecompliceerd is, is er een mooie evenwichtige balans gecreëerd voor een onverminderd groot leesplezier.
Met Julia’s aandeel in de roman kleurt De Monchy perfect binnen de feelgoodlijntjes en zorgt ze voor tal van grappige momenten waarbij haar beeldende en vooral humorvolle schrijfstijl het beste tot zijn recht komt. ‘Mister perfect’ Philip en norse rockster Scott Manswell zetten Julia’s leven op meerdere fronten op zijn kop. Vooral Scott haalt met zijn acties het bloed onder haar nagels vandaan. Hun dialogen en schermutselingen zorgen ervoor dat je soms hardop lachend verder leest.
Hoewel dat in iets mindere mate van toepassing is op de interactie met Philip, valt ook daarmee genoeg te genieten. Dat geldt eveneens voor de momenten dat Julia’s hartsvriendin Lara met haar onverbloemde uitspraken haar opwachting maakt en als belangrijk randpersonage extra sjeu aan het boek geeft. Ondanks dat Julia minder groei doormaakt dan George, is ze allesbehalve oppervlakkig en laat De Monchy ook haar belangrijke keuzes in het leven maken en niet alleen op het gebied van de liefde maar ook over haar toekomst op werkgebied.
Met Hart voor de zaak geeft De Monchy wederom haar visitekaartje als rasechte feelgoodschrijfster af en slaagt ze er opnieuw in een humorvol boek met verrassende verhaallijnen af te leveren. De wijze les? Mensen zijn vaak anders dan de eerste indruk je wil doen geloven en vooral: kies voor de dingen die je gelukkig maken!
Reageer op deze recensie