Droogkomische feelgood die smaakt naar meer
Dat Robert Bryndza een begenadigd schrijver van ijzingwekkende thrillers is, zal genoegzaam bekend zijn. Wat misschien minder mensen weten, is dat hij voor hij doorbrak met Het meisje in het ijs, een romantische humoristische feelgoodserie schreef met de 40-jarige Coco Pinchard in de hoofdrol. Het eerste deel in deze serie, Het geheime leven van Coco Pinchard, dat stamt uit 2012 is pas nu in de vertaling van Monique Eggermont en Frouke van Es, uitgebracht in Nederland. Hoewel de fans van Bryndza's thrillers deze feelgoodserie aan zich voorbij zullen laten gaan, zal hij met dit uitstapje waarschijnlijk wel een heel nieuw publiek van feelgoodliefhebbers aan zich weten te binden.
'Het boek heeft alle kenmerken van een feelgood inclusief een happy end, maar met Coco weet je dat nooit zeker en kan het nog alle kanten opgaan.' – recensent Helma
Coco's leven zit in de lift: haar debuutboek lijkt een succes te worden, zoon Rosencrantz gaat naar een prestigieuze toneelschool in Londen en de liefde tussen haar en Daniel is nog even groot als toen ze elkaar het ja-woord gaven. Maar schijn bedriegt: niet lang daarna betrapt ze haar echtgenoot in hun eigen bed met een onbekende vrouw, flopt haar debuut en zorgt ook Rosencrantz voor de nodige onrust. Weg positief toekomstbeeld! Coco zet alle zeilen bij om haar leven weer op orde te krijgen en haar geknakte zelfbeeld te herstellen.
Het boek begint op Eerste Kerstdag 2008 waarop Coco als kerstcadeau een iPhone heeft gekregen waarop ze haar eerste bericht naar haar 'gay best friend' Chris, een neurotische socialite, stuurt. Wat daarna volgt, is een aaneenschakeling van berichtjes en e-mails die ze via haar telefoon stuurt aan Chris, BFF Marika, Rosencrantz, Daniel en incidenteel andere personen aan wie ze iets kwijt moet. Met een opbouw die louter uit Coco's berichten als equivalent van een modern dagboek bestaat, maakt Bryndza een bijna voyeuristisch gevoel bij de lezer los; alsof je stiekem door de berichten op de telefoon van iemand anders scrolt. Hij slaagt erin om Coco te karakteriseren als een wat sociaal onhandige vrouw die op de verkeerde momenten de verkeerde grapjes maakt, maar ook als liefdevolle moeder bezorgd is om haar zoon en om haar vrienden die haar op hun beurt weer door dik en dun steunen. Met het hart op de juiste plaats probeert ze alle ballen in de lucht te houden om ervoor te zorgen dat ze haar leven weer op de rit krijgt en haar financiële situatie weer op orde. Knap dat hij als man op zo'n geloofwaardige wijze in de huid van een 40-jarige vrouw weet te kruipen.
Ondanks dat je de antwoorden op Coco's berichten niet te weten komt, kun je die enerzijds raden door haar repliek op het bericht of anderzijds als ze daarover iets vertelt in een berichtje aan iemand anders. De andere personages komen nergens zelf aan het woord en je leert ze alleen vanuit het perspectief van Coco kennen. Toch krijg je als lezer een redelijk compleet beeld van hun persoonlijkheid, karakter en diepere lagen zoals socialite Chris die meer wil doen met zijn erfenis dan alleen maar rondhangen en de licht alcoholische Marika die naarstig op zoek is naar de liefde van haar leven.
Aan de soepele, humorvolle schrijfstijl is niet te merken dat Bryndza deze feelgood aan het begin van zijn schrijverscarrière schreef. Er is niets af te dingen aan de spanningsopbouw met meerdere twists. Zonder te vervallen in kluchtige onderbroekenlol, bevatten de schrijfsels van Coco subtiel gedoseerde licht ironische humor, zodanig verwoord dat ik-persoon Coco zich daar niet van bewust lijkt te zijn. Op de momenten dat zij wel bewust grappig uit de hoek komt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien, wat op zich dan wel weer tot voor de lezer uitermate grappige situaties leidt. Het boek heeft alle kenmerken van een feelgood inclusief een happy end, maar met Coco weet je dat nooit zeker en kan het nog alle kanten opgaan. Als je na ruim acht maanden deel van haar leven te hebben gemaakt afscheid neemt, kun je niet anders dan vol ongeduld wachten om je in het volgende deel weer onder te dompelen in de wondere en chaotische wereld van Coco.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een licht boek' en 'Lees een jong boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie