Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hoge verwachtingen worden niet waargemaakt

Helma Koot 29 november 2017 Hebban Recensent

De reden dat Lucy Vine haar debuut Hot Mess schreef, was omdat ze knettergek werd van alle mierzoete ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-romcoms. De juichende quotes op de voor- en achterzijde van de cover scheppen hoge verwachtingen en die worden nog hoger als hoofdpersoon Ellie Knight wordt omschreven als ‘een moderne Carrie Bradshaw meets Bridget Jones’.

Ellie haat haar baan en terwijl haar vrienden zich beginnen te settelen en een gezin stichten huurt Ellie, na haar laatste stukgelopen relatie, een goedkope kamer, formaat kledingkast, in een schimmelig huis. Kortom: Ellie is een ‘hot mess’. Oftewel: een aantrekkelijk persoon die zich regelmatig in een staat van chaos bevindt. Allesbehalve een ‘picture perfect’ dus, maar wie heeft wel alles voor elkaar? Meer dan voldoende ingrediënten om er een hilarisch en humoristisch verhaal van te maken zoals de cover belooft, maar helaas maakt Vine de hooggespannen verwachtingen niet waar.

Ze laat Ellie, zeker de eerste 170 bladzijden, in een continue staat van chaos verkeren en van enig normaal gedrag tussen de chaotische perioden door is amper sprake. Ellie is voornamelijk bezig met, onder druk van haar BFF’s Sophie en Thomas, van de ene ongelukkige date naar de andere te rennen. Ze laat zich tijdens zo’n date met een of andere loser onveranderlijk vol gieten met alcoholische drankjes waarna ze volkomen beschonken met hem in bed belandt en ze de volgende dag met een kater en spijt als haren op haar hoofd weer naar huis gaat. Vervolgens laat ze zich ’s avonds, wanneer ze alleen thuis zit, opnieuw vollopen. En dat allemaal terwijl ze eigenlijk helemaal geen relatie wil. Ze wil gewoon een happy single zijn die haar eigen leven kan leiden en doen wat ze zelf wil zonder dat iemand haar zegt wat ze moet doen. Maar ondertussen laat ze zich door iedereen koeioneren om te gaan voldoen aan het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-plaatje en is ze eigenlijk, zowel privé als zakelijk, doodongelukkig. De beloofde hilarische humor is daarbij helaas ver te zoeken.

Pas op bladzijde 176 begint het verhaal interessanter te worden en krijgt Ellie eindelijk meer persoonlijkheid. Hierdoor wordt haar personage een stuk geloofwaardiger. Dan weet Vine je zelfs op momenten te raken. Bijvoorbeeld als ze beschrijft hoe Ellie haar onlangs overleden moeder mist.

'Ik red het wel zonder haar – ik lach, ik weet wat ik moet doen om te overleven – maar mijn leven wordt nooit meer zo fijn als toen zij er nog was. Het komt soms nog met een klap binnen hoe erg het is dat iedereen gewoon maar doorgaat alsof de belangrijkste persoon op aarde niet is verdwenen. Ik word er droevig van en nu zit ik op de trap in m’n eentje te huilen. En dan huil ik nog even door uit schaamte voor mijn tranen.' 


Vanaf dat moment wordt het verhaal minder oppervlakkig en worden de chaotische momenten beter gedoseerd. Hierdoor neemt het leesplezier aanzienlijk toe en het is jammer dat dat pas zo laat in het verhaal gebeurt. Als een soort sub-verhaal in het verhaal loopt er een mailwisseling met Ellies vader Alan, waarin hij delen van een manuscript dat hij aan het schrijven is naar Ellie en haar zus Jennifer in Amerika stuurt. Dit manuscript voegt inhoudelijk niets toe en heeft geen enkel ander doel dan de draak te steken met de ’Vijftig tinten grijs’-serie. Het is tenenkrommend slecht geschreven, duurt soms pagina’s lang en weet geen enkel moment te boeien. Sterker nog, het is stomvervelend om te lezen en je krijgt de neiging om deze stukken tekst te laten voor wat ze zijn en door te bladeren naar het eigenlijke verhaal. Waarschijnlijk wil Vine hiermee aangeven dat zij de schrijfstijl van Vijftig tinten grijs niet kan waarderen, maar ze doet hiermee ernstig afbreuk aan haar eigen boek. Het was het verhaal zeker ten goede gekomen als deze passages tijdens het redigeren waren geschrapt.

Hot Mess heeft op het eind een hoog ‘happy end’ gehalte. Niet mierzoet, maar van iemand die zegt niet te houden van ‘ze leven nog lang en gelukkig’-verhalen zou je een iets ander einde verwachten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!