Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Humorvolle kijk op het veelzijdige dierenrijk

Helma Koot 16 oktober 2015 Hebban Recensent

In Jelle’s Weekdieren zijn de columns gebundeld die bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam Jelle Reumer wekelijks voor dagblad Trouw schreef. Hij laat de meest bizarre, eetbare, gevaarlijke, bizarre en zeldzame dieren de revue passeren. Ieder in zijn eigen hoofdstuk gecategoriseerd. Humorvol, wetenschappelijk en zo nu en dan filosofisch, beschrijft hij de specifieke eigenschappen van al deze verschillende dieren. Uiteraard heeft hij ook zijn eigen voorkeuren. Zo heeft hij bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan honden en is zijn all time favourite de kolibrie, als kleinste nog levende dinosaurus. Zo leren we direct dat de dinosaurussen dus helemaal niet uitgestorven zijn, maar dat een klein groepje gevederde dino’s gewoon bleef doorleven, te weten: de vogels.

Jelle Reumer schroomt niet zijn mening over politieke en andere actuele situaties te geven. Neem bijvoorbeeld het verhaal over de bladstaartgekko die er op het eerste oog uitziet als een zestal verdorde bladeren: de absolute top op het gebied van camouflage. Als tegenhanger noemt hij de groen-bruine camouflagekleding van de Libische generaal Khadaffy, geportretteerd te midden van zijn norse strijdmakkers tijdens een persconferentie media 2014, een lachertje. Hij verwoordt de “frisse bronsgroene camouflage van het chagrijnige stel als ronduit bespottelijk waarbij alle pogingen tot visueel verdwijnen bij dit martiale toneelstuk mislukt is”.

Ook de Faunabescherming en de Partij voor de Dieren krijgen een kleine veeg uit de pan in de column over het Damhert. Hun aantallen zijn exponentieel toegenomen door een gebrek aan natuurlijke vijanden om het aantal op natuurlijke wijze te reguleren. Jacht, uiteraard alleen in het jachtseizoen, is hiervoor dan de enige optie en zijn zegen hebben ze. Wel onder de voorwaarde om dit “kostelijke scharrelvlees niet onbenut te laten”. En zo zijn er nog meer interessante dilemma’s zoals de noodzaak van de zeehondenopvang anno nu. In zijn column over de Huiler trekt hij dit oprecht in twijfel. Hij vraagt zich af of het met de huidige populatie van enkele duizenden zeehonden nog wel zinvol is om door te gaan met het opvangen van exemplaren die de natuurlijke selectie niet overleven. Misschien is het wel beter om daar van af te zien en de natuur zijn gang te laten gaan. Zaken die je aan het denken zetten.

Dat de mens als soort niet onder doet voor verschillende dieren beschrijft hij beeldend in de column over de roeken als “intelligente dieren, maar daarnaast ook notoire rotzooitrappers, viespeuken en lawaaiige praatjesmakers en ze vertonen dat typische kuddegedrag. Het zijn dus eigenlijk net mensen”. Een zelfde vergelijking gaat op met de spreeuwen: intelligente en brutale vogels die tegelijkertijd een paradoxaal groepsgedrag vertonen. Wij vinden onszelf “oh zo individueel maar als het seizoen komt zwermen we gedwee met de reisorganisator naar het zonnige zuiden. Niets spreeuwerigs is de mens vreemd”.

Zo heeft iedere column zijn eigen wetenswaardigheidjes en ben je na het lezen een stuk wijzer over het boeiende leven van 100 totaal verschillende dieren. Elk met hun eigen eigenaardigheden en hun ecologische ‘nut’ in het ecosysteem of de biosfeer. Hoewel dat economische ‘nut’ niet voor elk dier opgaat. Reumer geeft het niet graag toe, maar hij kan biologisch gezien niet anders dan het bestaansrecht van de malariamug, de kakkerlak en de schurftmijt in twijfel trekken en deze dieren bestempelen als “nutteloos , lastig en volstrekt ongewenst”.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!