Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sigmund gaat over de grens

Helma Koot 21 januari 2016 Hebban Recensent

Dat Sigmund bij tijd en wijle de figuurlijke grens overschrijdt is bekend, maar nu doet hij het ook letterlijk. Onze ‘diva van de divan’ heeft een nieuwe cliëntenkring aangeboord: want ook een toerist heeft recht op hulp als hij in geestelijke nood verkeert. Als er maar gefactureerd kan worden.

Ter ere van de verschijning van het 25e Sigmund-boek opende Peter de Wit, in samenwerking met zijn uitgever, in november jongstleden. voor de duur van een maand een pop-up store in Amsterdam. Speciaal om de Engelssprekende toerist daar kennis te laten maken met de kleine, knorrige psychiater met zijn kenmerkende ooglapje, is de pocket My Therapy Needs You gemaakt. De Wit heeft voor deze internationale, Engelstalige uitgave de beste strips uit alle Sigmund-boeken geselecteerd en vertaald. Het is natuurlijk de vraag of de wat harde Nederlandse humor wordt gewaardeerd door de Engelssprekende toerist. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de allereerste activiteit van Sigmund over de grens indertijd geen succes was. Sigmund is namelijk ooit gestart als strip in het Belgische ‘Het Laatste Nieuws’, maar werd daar na een paar maanden al gestopt omdat men de strip te cynisch vond. Als het aanslaat, opent zich een nieuwe markt voor De Wit. Hij kan tenslotte putten uit het rijke oeuvre van alle Sigmund-strips die inmiddels al in het Nederlands zijn verschenen. En misschien is niet elke strip geschikt om zich een op een te laten vertalen, er blijven ruim voldoende strips over die zich daar prima voor lenen en geschikt zijn voor de buitenlandse markt. De tijd zal het ons leren.

Als Nederlandse fan van Sigmund mag My Therapy Needs You eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast. Omdat het een selectie is van zijn beste strips, heb je deze, hoewel in het Engels, mooi in één boek verzameld en dat is uiteraard genieten geblazen. Ook is het leuk om de Nederlandse en Engelse versie van de strip met elkaar te vergelijken. Het is knap dat De Wit de essentie van de grap ook in het Engels heeft kunnen behouden.

Een aanrader voor elke Sigmund-fan. En uiteraard helemaal een leuk boek boekwerkje voor iedereen die geen Nederlands spreekt zodat ook zij kennis kunnen maken met ‘the number one psychiatrist of the Netherlands’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur