Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Feelgood met een stevig rauw randje

Helma Koot 18 augustus 2020 Hebban Recensent

Wendy Brokers begon haar trilogie (waarvan Omkijken naar morgen het derde en laatste deel is) ooit als Facebook feuilleton om lezers te trekken. Dat dit zou leiden tot een contract voor meerdere boeken bij uitgeverij De Boekerij, had ze toen niet kunnen voorspellen. Ook Omkijken naar morgen is op verzoek van de uitgever als Facebook feuilleton geschreven en nu, na een paar flinke redigeerrondes, uitgegeven als boek.

Na Lize en Nate in Baguette met jam voor twee en Jelle en Sofie in Leven met een leugen is het in Omkijken naar morgen de beurt aan Femke Martens: feestbeest en mannenverslindster pur sang. In haar drukke baan, waarvoor ze door heel Europa reist, is geen plaats voor een burgerlijk leven met huisje, boompje, beestje. Haar turbulente leven komt abrupt tot stilstand als haar gezondheid haar in de steek laat. De beste plaats om te herstellen is bij de zus van haar oma, in het gehucht waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht.

Waar ze totaal niet op zit te wachten is een man in haar leven, en al helemaal geen man als kinderarts Gus Nielsen, weduwnaar en vader van de vierjarige Maren. Ze heeft zich ooit een keer eerder kwetsbaar opgesteld en dat ze daar nog steeds de wrange vruchten van plukt, is een understatement:

'Het is onmogelijk om te begrijpen dat iemand die je denkt te kennen en van wie je denkt te houden, zoiets aanricht. Je met de grond gelijkmaakt. Je achteloos vertrapt alsof je een smerig insect bent en het niet waard bent om aan zijn schoen te kleven. Die pijn was nog veel erger dan de lichamelijke.'

In Omkijken naar morgen bewijst Brokers opnieuw dat ze niet bang is om pittige thema’s in haar boeken te behandelen. Hoewel de heftigste scènes uit het Facebook feuilleton de redigeerrondes niet hebben overleefd, blijft het verhaal onverminderd emotioneel en aangrijpend. Door het gebruik van flashbacks in het verder chronologisch verlopende verhaal, wordt duidelijk wat Femke zeven jaar eerder overkomen is. Haar lage zelfbeeld, verbloemd door een exorbitant leven vol snelle seks, is daar een rechtstreeks gevolg van. In een onveranderd prettige en beeldende schrijfstijl maakt Brokers je deelgenoot van het helingsproces met pieken en dalen, waar Femke doorheen moet om zichzelf te hervinden.

'"Ik heb me zo alleen gevoeld. Zo lager dan laag. Zo van God en… en iedereen… verlaten." Het snikken verhinderde dat ze verder kon praten.'

Passages die bijna niet met droge ogen te lezen zijn, terwijl je op andere momenten een glimlach niet kunt onderdrukken. Deze uitgebalanceerde mix van emotie en humor kenmerkt de schrijfstijl van Brokers. Met tegenspeler Gus heeft Wendy een ‘man from heaven’ gecreëerd: verzorgend, goedmoedig en een perfect klankbord voor Femke. Gelukkig heeft hij meer dan voldoende pit. Hij is bereid alles voor haar te doen, maar stelt zijn eigen voorwaarden voor hij haar definitief in zijn en Marens leven kan toelaten. Natuurlijk ligt het voor de hand dat Femke uiteindelijk met Gus haar happy end gaat beleven, maar voor het zover is zijn er heel wat demonen te bestrijden en zal ze door een diep dal moeten om er herboren weer uit te komen.

Omkijken naar morgen kan als een opzichzelfstaand verhaal gelezen worden, maar toch mis je een stukje voorgeschiedenis als de personages uit de twee eerdere boeken hun opwachting in het verhaal maken. Brokers gaat qua bekende personages nóg een stapje verder door Femke in een kroeg Abby Martens en haar vriend Ferdi, de hoofdpersonages uit de 'Onbreekbaar'-serie van Lisette Jonkman, tegen het lijf te laten lopen. Een piepklein samenwerkingsverband van twee topauteurs in het Nederlandse feelgoodgenre.

Met Omkijken naar morgen is Wendy Brokers verder gegroeid als schrijfster en heeft ze het beste boek binnen de trilogie afgeleverd. Dit sluitstuk in de serie is en blijft een feelgood, maar wel een met een stevig rauw randje.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur