Humorvolle 'anders dan anders' cosy crime
Sinds 2021 timmert Jesse Q. Sutanto uiterst succesvol aan de weg. Met haar debuut Dial A for Aunties sleepte ze als eerste auteur van kleur direct de Comedy Women in Print Prize in de wacht. Opmerkelijk is dat de filmrechten voor deze roman al voor publicatie door Netflix werden aangekocht. Inmiddels heeft Sutanto negen boeken op haar naam staan. Voor Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars, waarmee ze in de vertaling van Hilke Makkink haar debuut maakt op de Nederlandstalige markt, zijn de rechten verworven door tv-producent Warner Bros. Enterainment voor de productie van een seriebewerking.
'De ingrediënten voor een cosy crime zijn volop aanwezig, maar Sutanto heeft daar haar eigen draai aan gegeven' – recensent Helma
De hoofdrol is weggelegd voor de zestigjarige weduwe Vera die met slechts een vaste klant per dag haar dagen voornamelijk moederziel alleen in haar theewinkeltje doorbrengt. Alle tijd dus om haar zoon te belagen met berichtjes waar hij nooit op reageert. Als ze op een ochtend de voor haar onbekende Marshall Chen dood in haar winkel vindt, is dat precies de opwinding die ze nodig heeft. Hevig teleurgesteld dat de politie het als een natuurlijke dood beschouwt en een grootschalig CSI-onderzoek achterwege blijft, besluit Vera om het heft in eigen hand te nemen en de dader van de moord zelf op te sporen. Ervan overtuigd dat de moordenaar altijd terugkomt naar de plaats delict zijn de vier personages die opeens in haar winkeltje opduiken haar grote verdachten: kersverse weduwe Julia, Marshalls broer Oliver, computerprogrammeur Riki en schilderes Sana.
Voor haar personages maakt Sutanto dankbaar gebruik van haar Chinees-Indonesische achtergrond. Voor de karakterisering van Vera heeft zij zich, zoals ze in haar dankwoord meldt, laten inspireren door haar eigen ouders: 'Ik zweer dat de helft van Vera's grillen van hen afkomstig zijn.' En Vera is een sterk personage: met een overdosis van heerlijke zelfgemaakte maaltijden en persoonlijke theemélanges weet ze zich moeiteloos binnen te wurmen in het leven van haar verdachten en het politieteam van dienstdoende agent Gray om haar vinger te winden.
De ingrediënten voor een cosy crime zijn volop aanwezig – een dode man, voldoende mensen met motieven en Vera als de niet professionele, oudere speurder – maar Sutanto heeft daar haar eigen draai aan gegeven. Het is veel meer een verhaal over de interactie tussen totaal verschillende personages die elkaar weliswaar wantrouwen maar toch vriendschap sluiten, dan het puur wegstrepen van verdachten.
Sutanto's schrijfstijl kenmerkt zich door vloeiend, gemakkelijk leesbaar en humorvol taalgebruik. De capriolen van Vera zijn bijna niet zonder een grote glimlach te lezen. Tegelijkertijd weet ze ook de emotionele kwetsbaarheid van haar personages, waar ze de rol van de dode Marshall mooi doorheen weeft, voor het voetlicht te brengen. Doordat ze het verhaal niet alleen vertelt vanuit Vera's perspectief maar ook vanuit het perspectief van de verdachten, heeft de auteur zichzelf de mogelijkheid gegeven om haar personages diepgang te geven en ze een ontwikkeling door te laten maken, in plaats van dat ze louter de rol van vlakke af te strepen verdachten spelen. Die constructie zorgt er tegelijkertijd voor dat je je als lezer betrokken voelt bij hun doen en laten en je deelgenoot wordt van de substantiële verandering in hun leven als gevolg van de moord. Dat laatste geldt misschien wel het meest voor Vera. Want hoewel ze van aanpakken weet en zich zonder scrupules binnendringt in het leven van haar verdachten, is ze diep van binnen een eenzame weduwe zonder vrienden met een zoon die haar volkomen negeert. Mooi hoe Sutanto erin slaagt om haar persoonlijkheid net dat vleugje kwetsbaarheid te geven dat haar als personage geloofwaardig maakt, terwijl ze zich de rol van matriarch in deze samengestelde 'familie' toe-eigent.
Hoewel het afstrepen van de verdachten bijna een bijzaak lijkt, blijft het een cosy crime waar Vera als heldin van het verhaal uiteindelijk met de verrassende dader op de proppen komt en alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het kan niet anders dan dat de liefhebbers van dit genre Vera in hun hart zullen sluiten. Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars is een uitermate geslaagde entree van Sutanto op de Nederlandstalige markt en vraagt om nog veel meer vertalingen van haar romans.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een mysterieus boek' en 'Lees een koud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge
Reageer op deze recensie