Hebban recensie

Emotioneel begin van veelbelovende nieuwe serie

Helma Koot 22 juni 2023 Hebban Recensent

De Amerikaanse New York Times bestselling auteur Jennifer Probst heeft al een flink aantal series op haar naam staan. Met Voorbestemd, in de vertaling van Hanneke van Soest, heeft ze het eerste deel van een gloednieuwe trilogie geschreven. De ‘Lotsbestemmings’-serie volgt het wel en wee van de drie hartsvriendinnen Chiara, Malia en Tessa die samen met hun bij een verkeersongeval omgekomen vriendin Rory, het zeer succesvolle internetbedrijf Quench hebben opgericht. In Voorbestemd speelt Chiara Kennedy de hoofdrol. Vanuit haar perspectief loopt de introductie van Malia, Tessa en andere belangrijke personages op een natuurlijk manier door het verhaal.

'In combinatie met de toegankelijke schrijfstijl, waarin ze Chiara en Sebastian hun eigen ‘tone of voice’ en levensechte dialogen geeft in goed geschreven tot de verbeelding sprekende scènes, houdt Probst hiermee de aandacht van de lezer moeiteloos gevangen.' - recensent Helma

De plotselinge dood van Rory heeft er bij iedereen diep ingehakt en als het verhaal een tijdsprong van twee jaar maakt, wordt duidelijk dat Chiara haar nog elke dag mist en dat ze boos is op weduwnaar Sebastian Ryder die na de begrafenis uit het leven van de vriendinnen is verdwenen. Als Chiara zich voor een artikel in het clubleven stort, staat ze opeens weer oog in oog met Rory’s weduwnaar. Een ontmoeting met vergaande gevolgen als hij haar redt van een opdringerige man. Vanaf dat moment zal hun leven voor altijd verbonden blijven.

Probst vertelt het verhaal vanuit zowel het perspectief van Chiara als van Sebastian. Een verteltechniek die ervoor zorgt dat je als lezer in het hoofd van de personages kruipt en hun zielenroerselen vanuit de eerste hand ervaart. Dat ze die gedachten en gevoelens niet naar elkaar uiten is bijna een voorwaarde voor het in het feelgoodgenre populaire proces van aantrekken en afstoten. Hoewel dit misschien een platgetreden pad lijkt, is niets minder waar. Door de gedachtenis aan Rory er als een rode draad doorheen te weven, slaagt Probst erin hier een emotioneel en gevoelig proces van te maken.

Dat hun wegen zich lang voordat Sebastian Rory’s grote liefde werd, al hadden gekruist is een geheim dat ze allebei nooit met iemand hebben gedeeld. Een indertijd eenmalige intense ontmoeting waarin ze elkaar als soulmate herkenden, maar elkaar desondanks hebben laten gaan, zorgt voor een extra laag in het verhaal. Het schuldgevoel van Chiara dat zij nu ‘profiteert’ van Rory’s dood om zowel zakelijk als privé in haar voetsporen te treden geeft, misschien iets te vaak als excuus voor haar twijfel opgevoerd, wel perfect weer met welke dilemma’s zij worstelt. Wat opvalt is de onevenwichtigheid in de karakterschets van Chiara. Aan de ene kant is ze een stoere, sterke vrouw die weet wat ze wil om een volgend moment door schuldgevoelens overmand huilend weg te kruipen. Wat dat betreft is de karakterisering van Sebastian veel gelijkmatiger. Zijn perspectief is minder prominent aanwezig, ondanks dat zijn rol in het verhaal minstens zo belangrijk is. Het hoe en waarom van zijn schuldgevoelens wordt door de auteur lange tijd in nevelen gehuld, waarmee ze de nieuwsgierigheid van de lezers blijft prikkelen. In combinatie met de toegankelijke schrijfstijl, waarin ze Chiara en Sebastian hun eigen ‘tone of voice’ en levensechte dialogen geeft in goed geschreven tot de verbeelding sprekende scènes, houdt Probst hiermee de aandacht van de lezer moeiteloos gevangen.

Dat Sebastian en Chiara hun happy end beleven komt natuurlijk niet als een verrassing. In een feelgood is dat ook nooit de vraag. Wat telt is de weg ernaartoe en daar heeft Probst een mooie, emotionele reis van gemaakt waarin rouw, lotsbestemming en een tweede kans op geluk de boventoon voeren.

Met Voorbestemd heeft ze de lat voor de volgende delen waarin de liefdesperikelen van Malia en Tessa aan bod komen hoog gelegd. De lezer heeft in dit eerste deel alvast mogen proeven van de warme vriendschap tussen de hartsvriendinnen en heeft misschien al mogelijke kandidaten voor hún happy end gespot. Een ding staat alvast vast: zonder slag of stoot zal het zeker niet gaan en de vraag is of Probst erin zal slagen om van hun weg daarnaar toe net zo’n mooie reis te maken.

Meer recensies van Helma Koot

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!