Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rauw en intens verhaal over rouwwanen en loslaten

Helma Koot 09 december 2020 Hebban Recensent

Znežanka is het fictie-debuut van Bronja Prazdny. Het is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die door haar grote liefde Robert in de steek is gelaten. En niet zomaar in de steek, hij heeft haar stilzwijgend verlaten na een traumatische gebeurtenis in haar leven. Haar wereld stort in, terwijl hij zonder omkijken verder gaat met zijn leven. Haar oplossing om te kunnen omgaan met de snijdende pijn van het verlies zorgt ervoor dat ze door de 'normale' wereld het etiketje 'gek' krijgt opgeplakt.

Vanaf de eerste pagina wordt duidelijk dat ik-persoon Znežanka, tien jaar later, nog steeds in diepe rouw is en dat er meer aan de hand is dan alleen het verlies van haar droomprins. Hoewel ze meestentijds redelijk functioneert, vindt ze zichzelf een keer per jaar als psychiatrische 'draaideur-patiënt' platgespoten terug in de kliniek. Deze keer besluit ze dat het genoeg is geweest en ze niet langer door het leven wil met een door medicatie verdoofd brein, dat aanvoelt als een diep donker bos met Spaans mos vol lange mistige draden. Als ze in het vliegtuig stapt naar Amerika om haar voormalige droomprins naar de reden van zijn vertrek te vragen, ontmoet ze Arend, die begint aan zijn eigen afscheidstour, waarbij hij de as van zijn geliefde Sebastian in zoveel mogelijk Amerikaanse staten gaat verstrooien.

Znežanka sluit zich bij hem aan en samen maken ze een tot de verbeelding sprekende roadtrip, waarbij Arend stukje bij beetje afscheid neemt van zijn geliefde en Znežanka tegelijkertijd steeds meer leert los te laten. De veranderende natuur van grijs en grauw naar licht en kleurrijk lijkt parallel te lopen aan de manier waarop Znežanka’s leven met elke stop lichter wordt en ze meer vertrouwen krijgt in het volbrengen van haar queeste naar verlossing. Haar kijk op haar veranderende werkelijkheid komt misschien nog wel het meest naar voren in hoe zij Robert uiteindelijk ziet. Haar sterke, mooie droomprins is vervallen tot een niet eens zo aantrekkelijke man die altijd voor de meest gemakkelijke weg zal kiezen en confrontaties uit de weg zal gaan.

De beeldende en intense schrijfstijl van Prazdny doet recht aan het heftige verhaal. Rauw en snoeihard met zwarte humor en zelfspot, schurend, confronterend, soms ongemakkelijk maar tegelijkertijd ontroerend. Het is een verhaal over loslaten en afscheid nemen versus vasthouden aan gewoontes die veilig voelen, over levenskeuzes, rouwverwerking, trauma’s en wanen. Het geeft een kijkje in psychiatrische behandelingen, waarbij mensen die uitbehandeld zijn weer op straat worden gezet – al dan niet met medicatie.

Ondanks de zware thema’s is het een verhaal vol hoop en heeft voldoende lucht om ook de soms schokkende momenten te kunnen behappen. Door in de zinsopbouw soms van de hak op de tak te springen en gebruik te maken van (lange) tussenzinnen, word je als lezer het verwarde brein van Znežanka binnengezogen. Arend is haar stabiele tegenhanger. Hij zorgt voor een andere kijk op de psychiatrische hulpverlening door zijn empathisch vermogen en het anders omgaan met haar 'gekte'. Juist hierdoor begrijpt Znežanka dat het niet erg is om anders te zijn en groeit haar zelfvertrouwen. Misschien zijn niet alle plotwendingen even geloofwaardig, maar Prazdny zal niet voor niets gekozen hebben om het boek te openen met een citaat van Edgar Allen Poe: 'All that we see or seem, is but a dream within a dream'. En is in een droom tenslotte niet alles mogelijk?

Znežanka is een boek dat je ook na lezing nog even bijblijft. Waar ligt de scheidslijn tussen verbeelding en waanzin en wie bepaalt dat? Wat maakt iemand 'gek' en is dat per definitie gevaarlijk? Een pasklaar antwoord krijg je niet, maar het zet je wel aan het denken over de definitie van gek. Bronja Prazdny heeft met dit bijzondere debuut haar visitekaartje afgegeven en de lat voor haar volgende boek hoog gelegd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur