Krachtig verhaal
Soms vergeet ik de tijd doordat ik zo verdiept zit in dit verhaal, maar soms moet ik het boek even wegleggen omdat het verhaal zo indringend is.
Firas ontvlucht Syrië en als lezer ga je met hem mee op zijn reis vol gevaren en psychische uitdagingen. Zijn vrouw en kinderen zijn achtergebleven en je ziet de kloof tussen hen groter worden. Hoe kan hij vertellen welke gruwelijkheden hij onderweg meemaakt?
Monica Nieuwenhuijse-Thijsen heeft zich goed laten informeren, maar daarnaast weet ze er een krachtig verhaal van te maken dat in je ziel resoneert. Ik heb respect voor de prachtig geformuleerde zinnen vol wijsheden, zoals: "Altijd is nog nooit zo kwetsbaar geweest als nu."
Elk hoofdstuk begint met een passende tekst uit het boek 1984 van George Orwell, een boek dat ze zelf kreeg van de Syrische vluchteling die tijdelijk bij haar in huis woonde.
Het verhaal geeft inzicht in motieven en begrip voor de vluchtelingen. 'Noem mijn naam' maakt mijn hart zachter. Dit boek heeft diepe indruk op me gemaakt.
"Wanneer iemand oordeelt over jouw pad, leen hem jouw schoenen."
"Wanneer iemand oordeelt over jouw pad, leen hem jouw schoenen."