Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sodom en Gomorra

Henri 11 april 2024
Philippe Claudel heeft met Schemering, een boeiende maar ook donkere parabel geschreven. Een belangrijk thema in het verhaal is de intolerantie ten opzichte van de moslimgemeenschap in het plaatsje waar het zich allemaal afspeelt.

De moord van de plaatselijke pastoor is aanleiding voor de onvermijdelijke ramp die hierop zal geschieden. De Politieman leidt het onderzoek naar dit delict samen met zijn Plaatsvervanger. Claudel weet hoe je een karaktertekening schetst. Zoals de zwakheden van de Politieman, maar ook het gekonkel en gedraai van de andere leden van de dorpselite, zoals de Burgemeester, de Notaris en de Rapporteur. Als lezer ben je volkomen gegrepen door de onvermijdelijke ontwikkelingen. Het verhaal is een stinkende en gistende poel van zonden, listen en bedrog. Claudel schrijft echter loepzuiver. Zijn pen is een lancet die onder je huid kruipt, in je eigen angsten, vooroordelen, en zwakheden snijdend. En ondanks de zwaarte en het rampzalige dat zal geschieden, kun je als lezer niet afhaken. Hij grijpt je met dit boek echt bij de morele lurven, op een ademloze wijze.

De lichtpuntjes in het boek, zoals de eenvoudige Plaatsvervanger en de jonge dochter van de Klompenmaker Lémia lopen in deze tragedie groot gevaar. De beschrijvingen van de zondes zijn aardedonker. Daarentegen zijn de lichtende sterren in het verhaal van het zuiverste water. De Plaatsvervanger lijkt wel enigszins op de ideale mens van de Franse filosoof Jean Jacques Rousseau. Hij idealiseert de mens in zijn oorsprong: toen hij nog zuiver was zonder de politiek die de mens verpestte. En het meisje gelijkt de Maagd Maria.

Uiteindelijk zijn zij de enigen in dit Sodom en Gomorra die de lezer hoop geven. Voor de rest figureren in de andere hoofdpersonen de moderne konkelaar en machtswellusteling die men op alle terreinen kan vinden, zoals op het politieke vlak. Mannen die vrouwen en meisjes overweldigen. Leiders die om de macht te behouden, vernietigen. De bandeloosheid viert hoogtij! Uiteindelijk, zo lijkt Claudel ons te troosten, is de dood uiteindelijk de machtigste en in de dood zijn wij allen gelijk. Het daglicht is echter door al dat gekonkel inmiddels zodanig gedempt dat de schemering wel steeds dieper wordt.

‘Alles sterft, dat is bekend. Mensen, dingen, steden, rijken. Het einde is ons voorland. Of je nu verheven of verachtelijk bent, aan de dood ontkom je niet.’ P. 409

Vijf sterren voor dit niet weg te leggen boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Henri

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.