Ik zie je aan de overkant
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Ik zie je aan de overkant, geschreven door Brenda Meuleman, gelezen. Het is september 1944 wanneer dit boek start. We ontmoeten moeder Antonia met haar dochters Claar en Hanna. Antonia is verloskundige en moet, in dit laatste deel van de oorlog, voor controles en bevallingen op haar fiets heel Nijmegen door. Claar doet het nodige in het verzet en Hanna werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ze vormen een goede eenheid ook al vertellen ze elkaar niet elke keer waar ze mee bezig zijn. Hoe minder de ander weet hoe beter het soms is. De eenheid word anders op het moment dat Antonia een Joods jongetje in huis neemt.. Claar neemt het haar moeder kwalijk dat ze de hem in huis opneemt en ze is bang daardoor in de problemen te komen. In de persoon van de Amerikaanse parachutist Walter komen we als lezer meer te weten over Operatie Market Garden. Ondertussen stijgt de spanning zowel bij de mensen in Nederland als bij het geallieerde leger. Hoe brengen Antonia, Claar, Hanna en Walter het er verder van af in dit laatste deel van de oorlogs?
Op de cover zien we drie dames op de rug die, zo op het eerste oog zelfverzekerd, richting de brug lopen. In de lucht vliegen de nodige oorlogsvliegtuigen. De cover en de ondertitel maken al wel duidelijk in welke periode dit boek zich afspeelt. Het verhaal wordt afwisselend verteld door de verschillende hoofdpersonen. Hierdoor werd wel duidelijk wat hen bezighield in deze oorlogsperiode, waar ze moeite mee hadden en wat hen frustreerde. De wisselingen in perspectief vond ik in dit geval wel plezierig. Dit zorgde er wel voor dat ik door wilde lezen om te weten hoe ieder het in deze moeilijke periode het er van af bracht. Fictie en non fictie waren goed met elkaar verweven in het verhaal. Ook Nijmegen en omgeving werden goed weergegeven. Al met al een aanrader voor degenen die geïnteresseerd zijn in deze periode van de geschiedenis van Nederland.
Het is mijn eerste kennismaking met de schrijfster Belinda Meuleman. Deze kennismaking is me goed bevallen en ik ben ook wel benieuwd naar haar andere boeken.