Magdalena
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Magdalena, geschreven voor Matthias Rozemond gelezen. In dit boek ontmoeten we Magdalena Moons op het moment dat ze al gevangen zit. Ze is gevangen gezet door haar geliefde Valdez, omdat hij haar verdenkt van spionage. Tijdens haar gevangenschap is ze haar leven en haar relatie met Valdez aan het overdenken. Aan wiens kant staat ze eigenlijk? Aan de zijde van haar prinsgezinde broers? Of aan de zijde van haar geliefde Valdez? Ondertussen hebben de Leidenaren het nog steeds zwaar. Hun stad wordt nog belegerd door de Spanjaarden. Lukt het de Leidenaren om zich niet over te geven aan de Spanjaarden? En wat voor een rol speelt Magdalena Moons in deze belegering door de Spanjaarden? Hoe kijken de Nederlanders en de Spanjaarden eigenlijk tegen haar aan?
Op de cover van het boek zien we Magdalena en Valdez. Zij kijkt wel tegen hem op. De kleuren op de cover zijn rustig en de kleding geeft wel een beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Naast dat het verhaal de liefdesgeschiedenis verteld tussen Magdalena en Valdez, geeft het ook een beeld van de geschiedenis van Nederland waar ik minder bekend mee was. Naast het lezen heb ik ook verschillende keren wat op Internet opgezocht over Magdalena, Valdez en de oorlog met de Spanjaarden. Al met al was het lezen van dit boek wel een aanzet tot het bij mij weer wat meer naar boven brengen van een deel van de Nederlandse geschiedenis. Het verhaal word verteld vanuit het perspectief van Magdalena. Zo leer je haar als lezer steeds beter kennen en merk je hoe krachtig ze is en hoe ze in het leven staat en tegen bepaalde zaken, zoals de oorlog, aankijkt. Dit boek is mijn eerste kennismaking met de schrijver Matthias Rozemond en het is me goed bevallen.